vineri, 21 noiembrie 2014

Avem presedinte

Iohannis, validat ca preşedinte de CCR: "Românii au spus foarte clar: stop şi de la capăt". Băsescu: "Las moştenire o ţară care are opţiuni de dreapta"


Klaus Iohannis a fost validat ca preşedinte al României într-o şedinţă festivă organizată de Curtea Constituţională. La ceremonie a participat şi Traian Băsescu.
Curtea Constituţională a adoptat, în unanimitate, două hotărâri, una pentru validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, iar cea de a doua pentru validarea alegerii în funcţia de preşedinte a lui Klaus Iohannis.
UPDATE 12:17 Traian Băsescu: "Uneori trebuie să te forţezi la limita Constituţiei ca să poţi progresa. Nu am nicio reţinere să spun, instituţiile care au ţinut de preşedintele României au făcut paşi înainte, dar avem foarte multe instituţii care încă nu sunt reformate. Domnule preşedinte ales, nu vă va fi uşor. Urmează o perioadă de tranziţie. N-aş fi vrut ca la sfârşitul mandatului meu stânga să domine toate instituţiile. Las moştenire o ţară care are opţiuni de dreapta".
UPDATE 12:15 Traian Băsescu: "Pentru mine este un moment foarte important, este finalizarea a zece ani de mandat. Vă doresc ca după primul mandat să nu fiţi în banca din stânga, ci tot în cea din dreapta şi fără vechiul preşedinte în stânga. Cine crede că într-un singur mandat se pot rezolva, se înşală. Este misiunea fundamentală a preşedintele ca utilizând de toate instrumentele să facă să se meargă înainte pe drumul fixat. Am satisfacţia că las o ţară cu opţiuni clare, parteneriatul cu SUA, prezenţa în UE şi NATO şi credibilitatea dobândita în NATO".
UPDATE 12:11Klaus Iohannis: "Cred că preşedintele României, prin viziunea cu care vine, trebuie să inspire naţiunea română, iar prin comportamentul public să devină un etalon al societăţii române"
UPDATE 12:10 Klaus Iohannis: "Domnule preşedinte al României, domnule preşedinte al CCR, onoraţi jduecători, onoraţi membri ai BEC, domnule Blaga, stimaţi colegi din noul PNL, mulţumesc dumneavoastră, CCR, pentru celeritatea jduecării acestei speţe improtante nu numai pentru mine, ci şi pentru România. Mulţumesc BEC pentru gestionarea procesului electoral. Mulţumesc tuturopr cetăţenilor României care au votat pe 2 şi 16 noiembrie şi, în mod deosebit, celor care m-au votat pe mine. A fost un vot puternic şi foarte clar. L-am înţeles. Este un moment festiv, dar vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la revoluţie, se încheie o etapă. Iată, românii, prin votul lor, au spus foarte clar. Stop şi de la capăt. Viziunea mea s-a împletit în mod fericit cu aşteptările lor. Privesc cu toată răspunderea drumul greu care ne aşteaptă, la capătul căruia se află România prosperă şi puternică. Le spun românilor că se poate construi o Românie prosperă şi puternică. Nu se poate peste noapte, vom construi România lucrului bine făcut în timp şi pas cu pas".
UPDATE 12:05 Klaus Iohannis a fost validat de CCR drept preşedintele ales al României.
UPDATE 12:00 Ceremonia a început la ora 12:00, aşa cum era programat. Klaus Iohannis a venit însoţit de mai mulţi lideri PNL şi PDL, printre care Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, Eduard Hellvig, Teodor Atanasiu şi Marian Petrache.
Conform Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, actul de validare a rezultatului alegerilor se întocmeşte în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului, pentru depunerea jurământului prevăzut de Constituţie, iar al treilea se înmânează candidatului ales.
Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Traian Băsescu participă, la ora 12.00, la şedinţa de validare a alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României de către plenul Curţii Constituţionale.
BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidenţialelor, potrivit căruia Klaus Iohannis este declarat câştigător al scrutinului.
Potrivit documentului, Klaus Iohannis este candidatul care a îndeplinit condiţiile art. 81 din Constituţie. Articolul menţionat se referă la "alegerea Preşedintelui" şi prevede, la alineatul (3), că "în cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea (în primul tur de scrutin - n.r.), se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi".
Klaus Iohannis a obţinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal întocmit de BEC.
Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 11.719.344, dintre care 10.042.721 au votat la secţia de votare în a cărei rază teritorială domiciliază, pe listele electorale permanente, 1.569.668 au votat în altă localitate decât cea de domiciliu, iar 106.955 cu urna mobilă.
Din totalul voturilor, 11.553.152 au fost valabil exprimate, iar 166.111 au fost nule.
Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente a fost de 18.280.994.
Trimiteți un comentariu