Fostul ministru al Justiției Monica Macovei a declarat, joi seară, că Alina Bica trebuia verificată înainte de a fi propusă la conducerea DIICOT, în mai 2013, de către premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiției în perioada respectivă. 
În acest sens, Monica Macovei a afirmat că se îndoiește de faptul că Victor Ponta nu a fost avertizat cu privire la "integritatea totală" a Alinei Bica, când a propus-o pentru această funcție.
"La nivel de prim-ministru, care e și interimar la Justiție, e greu să crezi că nu a avut acces la informații, și că nu a fost avertizat că nu ar fi o persoană cu integritate totală. Am cunoscut-o pe doamna Bica, când eram ministru, dânsa a venit la interviurile și concursurile pe care le-am organizat pentru procurori-șefi DIICOT, DNA, însă na, nu a luat. Dar, tot așa, este într-o situație dificilă, este cercetată", a spus Monica Macovei, la Realitata TV.
Monica Macovei a susținut că dosarul de corupție al Alinei Bica nu face parte dintr-un război între DNA și DIICOT.
"Nu i-aș spune că este o dispută sau un război între DNA și DIICOT. DIICOT-ul se ocupă de lupta împotriva crimei organizate, inclusiv informatică, de lupta împotriva terorismului, iar DNA se ocupă de corupție și alte infracțiuni, asimilate, inclusiv abuzul în serviciu, comise de magistrați. Deci, ceea ce face DNA e absolut firesc, e în competența DNA. Nu e primul magistrat, procuror sau judecător care este cercetat de DNA. Sigur că este o mare știre pentru că doamna Bica este procuror-șef DIICOT. Pur și simplu, DNA-ul are o unitate care se ocupă de magistrați, potrivit legii, care comit infracțiuni", a afirmat Macovei.
Pe de altă parte, aceasta a afirmat, în contextul fotografiilor de la Paris, unde Alina Bica apărea alături de președintele PMP, Elena Udrea, că șefa DIICOT ar fi trebuit să își dea imediat demisia, neavând voie, din perspectiva funcției deținute, să se înfățiseze, într-o astfel de conjuctură, cu politicieni.