joi, 20 noiembrie 2014

Din lumea borfasilor

Tudor Pendiuc, în arest la domiciliu

Tudor Pendiuc
Tudor Pendiuc
Ieri, Curtea de Apel Bucureşti a judecat contestaţiile depuse la arestarea preventivă a primarului Tudor Pendiuc şi a oamenilor de afaceri Valentin Vişoiu, Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi, arestaţi preventiv. Procurorii DNA îi suspectează pe cei patru că ar fi încheiat şi prelungit ilegal contractul de asociere dintre Publitrans-CNCD-Girexim Universal, aducând un prejudiciu de circa 5 milioane euro. Aseară, magistraţii au dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Acestea nu sunt, însă, singurele decizii luate de instanţă.
Acuzaţii grave
Pe data de 7 noiembrie, Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare pe câte 30 de zile pe numele lui Tudor Pendiuc, Constantin Scarlat, Gheorghe Văsîi şi Valentin Vişoiu. Tot atunci au dispus măsura controlului judiciar a fiicei primarului, Emanuela Pendiuc, şi a omului de afaceri Florin Şerban Barbu. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au pus în mişcare acţiunea penală, acuzându-l pe Tudor Pendiuc de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată (două acte materiale) şi pe fiica acestuia, Emanuela Elena Pendiuc, de complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este suspectat de dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, Florin Şerban Barbu, acţionar la SC Conarg Real Estate SRL, de complicitate la dare de mită şi spălare de bani, Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi, ambii reprezentanţi ai societăţilor Girexim Universal SA şi CNCD SA, de complicitate la abuz în serviciu.
Prejudiciu de peste 24 milioane lei
Procurorii DNA au arătat, în ordonanţele de reţinere, că societatea de transport public local din Piteşti, SC Publitrans 2000 SA, deţinută în totalitate de Consiliul Local Piteşti, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziţionate de Consiliul Local. Primarul Tudor Pendiuc, folosind ca pretext inexistenţa fondurilor publice necesare achiziţionării acestor autobuze, a făcut demersuri pentru a fi încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între SC Publitrans 2000 SA şi societăţile CNCD SA şi Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane euro (23.013.099,65 lei). De asemenea, Pendiuc este acuzat că a modificat documentaţia de achiziţie (fişa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru a fi atribuit contractul de asociere în participaţiune societăţilor CNCD şi Girexim Universal şi că nu a desfiinţat contractul, în condiţiile în care asocierea de firme nu deţinea autobuzele în proprietate.
Liberi după 13 zile de arest
Imediat după arestare, inculpaţii au depus contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti. La rândul lor, procurorii DNA au contestat eliberarea Emei Pendiuc şi a lui Florin Barbu. Din cauză că magistraţii Tribunalului Bucureşti nu au redactat încheierea, contestaţia s-a judecat abia ieri, după 13 zile în care inculpaţii au stat în arest. Procesul programat la ora 9 a început abia în jurul orei 12. Soluţia a fost dată aseară, în jurul orei 19, când s-a dispus eliberarea celor patru şi s-a dispus împotriva lor arestul la domiciliu. “Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de DNA şi de inculpatul Florin Şerban Barbu. Admite contestaţiile inculpaţilor: Tudor Pendiuc, Valentin Vişoiu, Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat şi aplică măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile. Admite contestaţia formulată de Emanuela Pendiuc şi impune inculpatei obligaţia de a nu părăsi ţara. Definitivă”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.  Omul de afaceri Florin Şerban Barbu a rămas cu măsura controlului judiciar impus de prima instanţă, neavînd voie să părăsească localitatea de domiciliu.
Trimiteți un comentariu