duminică, 30 noiembrie 2014

Noi putem, voi va mosmonditi

In timp ce in Romania votul electronic este, pentru moment, doar la stadiul de promisiune, in Namibia a fost organizat, vineri, primul mare scrutin electronic din Africa.

Este vorba despre alegeri prezidentiale si parlamentare, care se asteapta sa fie castigate de partidul la putere, SWAPO.

Circa 1,2 milioane de namibieni s-au aliniat pasnic in fata sectiilor de vot pentru a-si exprima optiunea, vineri, in primul scrutin de acest fel, informeaza DPA.

Namibienii si-au inmuiat un deget in cerneala indelebila (care nu poate fi stearsa, n.red) pentru a vota, astfel fiind prevenite fraudele si votul dublu. Au mers apoi in cabina de vot, unde gaseau un aparat de dimensiunea unui computer, unde apareau numele si portretele candidatilor si unde puteau apasa pe un buton verde pentru a-si exprima optiunea.

Votul a fost intarziat la cateva sectii de vot, din cauza problemelor tehnice, a anuntat comisia electorala din Namibia, care a aratat ca sistemul nu a putut identifica toate amprentele alegatorilor.

Cristian Preda: E nevoie ca Basescu sa organizeze referendum pentru votul electronic?

Chiar si asa, votantii nu au fost descurajati de intarzieri, aducandu-si cu ei scaune si umbrele, pentru a rezista sub soarele dogoritor.

Se asteapta ca alegerile sa fie castigate de premierul Hage Geingob, in varsta de 73 de ani. Actualul presedinte, din 2005, este Hifikepunye Pohamba, acesta nemaiavand dreptul sa mai candideze pentru inca un mandat.

Mai bine de 40% din populatia Namibiei traieste in saracie. Pe langa extractia de diamante si uraniu, Namibia este o destinatie de vacanta cautata, atragand turisti atat in zona desertului, cat si de-a lungul coastei.

Trimiteți un comentariu