miercuri, 26 noiembrie 2014

O boala grea nepotismul. O gasim in toate sferele societatii romanesti.

Nepotismul ca politica de stat
Nepotismul ca politica de stat


Autor : Daniel Man


"Avem clasa politica pe care o meritam." Am auzit de foarte multe ori, de nenumarate ori aceste cuvinte, repetate atat de oamenii politici cat mai ales de puhoaiele de asa-zisi analisti care au invadat ecranele televizoarelor. Nu mi-a placut niciodata afirmatia, prea are ceva din fatalismul mioritic in ea. In plus e si foarte comod sa crezi acest lucru, ca avem oamenii politici pe care ii meritam. Ca oamenii de rand au o problema si de aici li se trage...
In fond, de ce sa merite romanul onest, muncitor si cinstit sa fie condus de o loaza, un hot sau un mincinos? Oare, chiar "asa merita?" Cunosc un avocat, cam slabut pe meserie, dar cu vise de a ajunge politician, care numea oamenii de rand "pulime" (sa-mi fie cu iertare ca reproduc expresia negru pe alb). Noroc ca respectivul nu ajuns niciodata un politician care sa conteze, deoarece nu e greu de loc sa-ti imaginezi cam ce pret ar fi pus respectivul pe interesul pul..., pardon, oamenilor de rand.
Nu cred ca avem clasa politica pe care o meritam. Ca orice organism viu, pur si simplu societatea in care traim e bolnava, are o tumoare ce trebuie extirpata. Corpuri straine de esenta romanului s-au instalat precum niste virusi la nivel decizional si singura solutie este distrugerea lor.
Cum sa fie sanatoasa o societate in care ditamai presedintele tarii isi propulseaza fata EBA in Parlamentul European, desi a vazut si auzit o tara intreaga ce-i poate mintea odihnita?! Ar fi ajuns tanara asta, daca nu o chema Basescu, sa fie consultant de firma cu norma de patru ore pe zi, platita cu mii de euro?! Cati tineri mai capabili decat EBA, care au razbit prin forte proprii in scoli cu renume din intreaga lume pot ajunge la performantele electorale ale ei?! Nu, ca n-au taticul potrivit...
Infectia e generalizata si nu e de vina numai primul tatic al tarii. La fel procedeaza majoritatea celor care dau din coate si calca pe cadavre pentru a ajunge sus. Dupa ei tracteaza o liota intreaga de trepadusi, neveste cu ambitii de sefie, amante si un nelipsit domn Goe care, atunci cand va ajunge mare, o sa devina, desigur, politician.
Nepotismul a ajuns politica de stat. La naiba cu valorile, pe cine mai intereseaza competenta atata vreme cat poti sa scoti voturi cu o mana de bani si un autocar rablagit care sa faca naveta intre sectiile de votare.
Si totusi, ce ar putea face oamenii de rand pentru a scapa de infectie? In mod ironic, nu pot face decat sa voteze si apoi Dumnezeu cu mila. Poate ca ar trebui sa mai faca inca ceva. Sa-si monitorizeze alesul, sa-i ceara socoteala atunci cand il vede pe strada, sa-i trimita scrisorele in care sa-l mustre ca l-a uitat. Si sa aiba multa rabdare, pentru ca "infectatul" pare ca se face bine o data la patru ani, dar sa nu se lase pacalit. In timp, incetul cu incetul, listele de partid se vor curata de "infectati" pentru ca alta cale nu exista. Asadar, rabdare, foarte multa rabdare sau, pe toti dracii, ne luam cu totii vize de Canada!

Niciun comentariu: