duminică, 30 noiembrie 2014

Republica Moldova. Ramane cum am stabilit.

Socialiştii sau comuniştii au câştigat alegerile în Moldova. Prezenţa la vot - 55,86%

30.11.2014. 23:03
article image
Mai mult de jumătate din totalul celor 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat duminică până la ora 18.30 la urne pentru alegerea noului parlament, potrivit datelor furnizate de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.
Socialiştii sau comuniştii au câştigat alegerile din Moldova, conform rezultatelor preliminare
Rezultate preliminare după numărarea a 26,05% din voturi:
PSRM - 23,91%,  PCRM - 20,84%, PD - 16,41%, PLDM - 16,06%, PL - 5,42%, PLR - 1,34%.
Prezenţa la vot a fost de 55,86%.
Sute de persoane cer prelungirea votului la ambasada R.Moldova din Moscova
Sute de moldoveni scandau duminică seara "lăsaţi-ne să votăm!", cerând prelungirea programului de votare după ora locală 21.00.
"A fost luată decizia de a nu prelungi programul secţiei de votare de la ambasadă, deoarece toate cele 3.000 de buletine de vot au fost utilizate", a declarat presedintele biroului electoral din Moscova, Anatol Patraşcu.
Potrivit Tass, în faţa ambasadei se află în continuare sute de persoane care doresc să voteze. Cetăţenii moldoveni scandează "Lăsaţi-ne să votăm!" şi "Suntem pentru Rusia!".
Forţele de ordine ruse încearcă să disperseze mulţimea.
Totodată, potrivit RIA Novosti, programul de votare în oraşul Ramenskoe, din suburbia Moscovei, a fost prelungit.
"Am luat decizia de a prelungi programul de votare în Ramenskoe, secţia de la ambasadă a fost închisă", a declarat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.
Pe teritoriul Rusiei au fost deschise în total cinci secţii de votare, dintre care două la Moscova şi celelalte trei la Sankt-Petersburg, Soci şi Novosibirsk. Mii de moldoveni au stat la coadă duminică pentru a putea vota în cadrul scrutinului parlamentar la secţia de votare deschisă la ambasada Republicii Moldova din Moscova.
Reniţă: Peste 10.000 de moldoveni au votat în România; nu s-a prelungit programul la nicio secţie
Ambasadorul R. Moldova, Iurie Reniţă, a declarat că la cele 11 secţii de votare au votat peste 10.000 de cetăţeni moldoveni, nefiind necesară prelungirea programului de vot la nicio secţie.
"La cele 11 secţii de pe teritoriul României au votat 10.456 de cetăţeni moldoveni, în timp ce la cele două secţii din Bucureşti, de la ambasadă şi de la secţia consulară, şi-au exprimat votul 4.098", a declarat ambasadorul Iurie Reniţă, după închiderea urnelor, la ora 21:00.
Totodată, diplomatul moldovean a precizat că la nicio secţie de votare din România nu a fost necesară prelungirea programului de vot.
Prezenţa la vot este comparabilă cu cea de la precedentele alegeri, din 2010, când în România au votat în jur de 11.000 de cetăţeni.
Votul în România s-a desfăşurat fără incidente.
Urnele s-au închis în România la ora 21:00, concomitent cu cele 2.066 de secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova.
Secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis la ora 21:00
Cele aproximativ 2.000 de secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis duminică, la ora locală 21.00, relatează cotidianul Timpul în ediţia electronică.
Concomitent, procesul electoral s-a încheiat în România şi în Ucraina. Totuşi, în cazul în care mai sunt alegători care nu au reuşit să-şi exprime opţiunea electorală, programul votului ar putea fi extins cu cel mult două ore.
În Occident, la secţiile amenajate în Italia, Austria, Portugalia sau în Statele Unite ale Americii, votul continuă, date fiind diferenţele de fus orar.
Peste trei milioane de cetăţeni moldoveni au fost chemaţi duminică la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputaţi, într-un scrutin crucial care va decide dacă ţara continuă pe calea europeană sau se apropie de Rusia.
Observatorii naţionali ai Asociaţiei Promo-LEX au semnalat o serie de derapaje în timpul votării, precum tentative de a corupe alegătorii, buletine de vot fără ştampila "retras" în dreptul Partidului Patria sau buletine anulate nefondat, relatează agenţia IPN.
Potrivit preşedintelui Efortului de monitorizare a alegerilor, Pavel Postica, observatorii au menţionat că, în cel puţin trei cazuri, cabinele de vot nu erau amplasate în aşa mod încât să asigure dreptul la vot secret. Iar la secţia de votare din satul Clişova, raionul Orhei, s-a descoperit că primarul localităţii era şi observator.
"Am atestat încă două secţii de votare la care s-au eliberat mai multe buletine de vot decât persoane înscrise pe listele de votare. Iar la secţia de votare Leuşeni, raionul Hânceşti, nu a fost aplicată ştampila „retras” în dreptul concurentului Patria, membrii biroului motivând că nu au primit indicaţii clare", a spus Pavel Postica.
Au fost semnalate de asemenea noi cazuri în care buletinele de vot au fost fotografiate şi publicate pe Internet, precum şi situaţii în care era amplasat afişaj electroal în preajma secţiilor de votare. "Am atestat situaţii în care alegătorilor li s-a permis să voteze în baza paşaportului. Mai sunt înregisrate cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secţiile de votate. Mai grav e că s-a observat transportarea acestora şi cu un automobil guvernamental", a adăugat Pavel Postica.
Observatorii au mai semnalat şi două tentative de corupere a alegătorilor. Acestora li s-au procurat produse alimentare şi li s-a oferit alcool pentru a vota cu un anumit concurent electoral. S-a înregistrat un incident când un alegător a încercat să părăsească biroul electoral cu buletinul de vot.
Prezența la vot până la ora 18.30 a fost de 51,2%
Datele centralizate de CEC arată că, până la ora 18.30, au votat 1.429.778 de alegători, ceea ce reprezintă 51,2% din numărul de alegători înscriși în listele electorale.
Cea mai mare prezență la urne s-a înregistrat în raioanele Rezina — 56,09% și Criuleni — 55,87%, iar cea mai scăzută a fost în raionul Basarabeasca, 39,24%.
Potrivit oficialilor CEC, în municipiul Chișinău au votat 341.076 de alegători, ceea ce reprezintă 55,07 %, iar în municipiul Bălți — 54.160 de alegători, adică 51,34%.
În ceea ce privește votul în afara granițelor Republicii Moldova, până la ora 18.00, au votat 45.644 de persoane.
Cei mai mulți votanți pe listele suplimentare din străinătate au fost înregistrați în Italia — 18.007 alegători, Rusia — 7.069 și în România — 6.822 de alegători.
Aproape 40% din totalul celor 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat duminică până la ora 15.30 la urne pentru alegerea noului parlament, potrivit datelor furnizate la ora 16.00 de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.
Până la ora 15.30, prezenţa la vot a fost de 39,21%
Datele centralizate de CEC arată că, până la ora 15.30 au votat 1.098.927 de alegători, ceea ce reprezintă 39,21% din numărul de persoane înscrise pe listele electorale.
Cea mai mare prezență la urne s-a înregistrat în raioanele Șoldănești și Ocnița, 45,83% și, respectiv, 44,23%, iar cea mai scăzută în raionul Basarabeasca, 30,84%.
Potrivit CEC, în municipiul Chișinău au votat 39,35% dintre alegători, iar în municipiul Bălți 35,47% dintre cetățenii cu drept de vot.
Pe liste suplimentare au votat, până la ora 15.30, 47.331 de alegători.
Autoritățile din Chișinău vor prezenta o nouă situație privind participarea la vot la ora 19.00.
La cele două secţii de votare deschise la Iaşi - la Consulat şi la Şcoala "Gheorghe Asachi - au fost distribuite în total 6.000 de buletine de vot
La Iaşi, majoritatea celor care s-au prezentat la vot sunt tineri basarabeni aflaţi la studii în România. Ei au spus că au votat pentru Europa şi pentru un trai mai bun în Republica Moldova. La secţia de votare de la Şcoala ”Gheorghe Asachi” au votat, până la prânz, aproximativ 200 de cetăţeni moldoveni.
9.000 de cetăţeni moldoveni au votat în România până la ora 18:00
Ambasadorul R. Moldova, Iurie Reniţă, a declarat că 9.000 de cetăţeni moldoveni au votat, în cadrul alegerilor parlamentare, la cele 11 secţii de votare din România, până la ora 18:00, cei mai mulţi votanţi înregistrându-se la sediul ambasadei, peste 2.300.
"Până la ora 18:00, şi-au exercitat dreptul de vot în România, la cele 11 secţii de votare, 9.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova (...). Cele mai multe persoane au votat la sediul ambasadei, e o cifră impresionată, peste 2.300 de persoane", a declarat, duminică, ambasadorul moldovean Iurie Reniţă.
Acesta a mai spus că la cealaltă secţie de votare din Bucureşti, de la secţia consulară, au votat peste 1.000 de persoane.
Totodată, ambasadorul a precizat că la secţiile de votare din România nu a fost constatat "niciun incident şi niciun impediment". "Decurge totul normal, cozile, chiar dacă apar, imediat şi dispar", a afirmat Reniţă.
Diplomatul a subliniat că toate secţiile de votare pot prelungi programul, în caz de necesitate, cu încă două ore, dar a precizat că, momentan, nu a fost informat că ar fi astfel de solicitări.
Pe de altă parte, Iurie Reniţă a făcut apel la moldoveni să se prezinte la vot în cele trei ore până la închiderea urnelor.
"Fac apel către cetăţenii moldoveni ca să vină în continuare să-şi exercite votul, în special din zona Sucevei, de la Bacău, de la Iaşi, de la Galaţi, Constanţa. Mai avem trei ore care contează foarte mult şi de aceea vă rugăm să fiţi pezenţi alături de secţiile de votare din toată România (…), astfel consolidând votul nostru aici, votul de pe teritoriul României, care va fi unul important în contextul general al alegerilor parlamentare din R. Moldova", a precizat ambasadorul moldovean.
Renato Usatîi a votat la ambasada R.Moldova din Moscova, fiind aclamat de mulţime
Controversatul om de afaceri Renato Usatîi, al cărui partid Patria a fost exclus din cursa electorală din Republica Moldova, a fost aclamat duminică de mulţimea de alegători de la ambasada din Moscova, unde a mers să voteze.
Renato Usatîi a votat la una dintre cele două secţii de votare deschise la Moscova. Mulţimea l-a întâmpinat pe omul de afaceri cu aplauze şi a scandat "Usatîi", "Renato" şi "Puterea e în adevăr".
Chiar dacă în faţa ambasadei Republicii Moldova la Moscova era o coadă imensă, oamenii şi poliţia i-au permis lui Usatîi să voteze fără a ţine cont de numărul de persoane care aşteptau de câteva ore la uşa secţiei de votare.
De asemenea, Usatîi a filmat momentul în care a pus ştampila pe buletinul de vot. El a votat partidul Patria, care a fost exclus zilele trecute din cursa electorală.
"Noi oricum vom câştiga şi mă bucur că sute de mii de oameni ne susţin", a declarat Usatîi, adăugând că moldovenii nu au fost întrebaţi unde vor să meargă, ci li s-a impus drumul spre UE.
"Cât despre excluderea partidului Patria din cursa electorală, au spus că ei cred că suntem finanţaţi de peste hotare, adică ei cred, li se pare... sunt nişte aiureli", a afirmat politicianul.
"Aceasta a fost o înţelegere cu UE pentru a mă scoate din cursă, potrivit sondajelor, suntem pe locul doi, după comunişti. O să vedeţi că sute de mii de buletine o să fie cu ştampila la partidul Patria, ăsta e un protest, cu toate că nu vor fi considerate valabile", a conchis Renato Usatîi.
Curtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova a hotărât sâmbătă să menţină decizia Curţii de Apel din Chişinău cu privire la excluderea Partidului politic Patria din cursa pentru scrutinul legislativ de duminică. Astfel, potrivit deciziei Curţii Supreme, Partidul politic Patria va fi exclus definitiv din cursa electorală, iar în dreptul acestuia, în buletinele de vot va fi aplicată ştampila "RETRAS".
Vladimir Voronin a venit la secția de votare, dar și-a uitat buletinul de identitate acasă
Liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, nu și-a putut exercita dreptul de vot în această dimineață întrucât s-a prezentat la secția de votare fără buletinul de identitate. Acesta a ieșit din secția de votare, așteptând să i se aducă actul de la sediul formațiunii. După ce i s-a adus buletinul, Voronin a votat „pentru Moldova”.
Numeroşi moldoveni stau la coadă pentru a putea vota la o secţie din Moscova
Numeroşi cetăţeni moldoveni stau la coadă duminică pentru a putea vota în cadrul scrutinului parlamentar la secţia de votare deschisă la ambasada Republicii Moldova din Moscova, iar la secţiile de votare din Roma şi Timişoara, deşi s-au format cozi, procesul avansează rapid.
Un rând imens s-a format la secţia de votare de la Ambasada Republicii Moldova în Rusia, relatează PRO TV Chişinău, adăugând că într-o înregistrare video postată pe o reţea de socializare se poate vedea că zeci de oameni aşteaptă să-şi exercite dreptul la vot.
"Ruşine. Cu fiecare minut rândul devine tot mai mare", a scris Aleoshka Ciukin pe Facebook, informează Jurnal de Chişinău, care precizează că în Rusia au fost deschise în total cinci secţii de votare, dintre care două la Moscova şi celelalte trei la Sankt-Petersburg, Soci şi Novosibirsk.
Observatorii anunţă o serie de nereguli la scrutinul parlamentar din Republica Moldova
Observatorii naţionali la alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova au anunţat o serie de nereguli în desfăşurarea procesului electoral, în timp ce misiunea internaţională de monitorizare a OSCE a precizat că scrutinul se desfăşoară fără probleme, relatează agenţia de presă IPN în pagina electronică.
Observatorii Promo-LEX au semnalat cazuri de agitaţie electorală în faţa secţiilor de votare, dar şi transportarea organizată a alegătorilor sau deteriorarea echipamentului din secţiile de votare.
Pavel Postica, preşedintele Efortului de monitorizare a alegerilor, a informat, într-o conferinţă de presă, că la o secţie de votare din Cahul s-a spart o urnă pentru buletinele de vot, iar la una din Orhei s-au atestat deficienţe la sigilarea urnelor. În unele secţii, mai mulţi alegători nu s-au regăsit pe listele electorale, iar la alte secţii au fost constatate cazuri când, venind să voteze, alegătorii au constatat că cineva deja a votat în locul lor.
La secţia de votare din satul Sănătăuca, raionul Floreşti, unde pot vota şi cetăţenii din regiunea transnistreană, s-a constatat că autorităţile nu au eliberat destule liste suplimentare. După ce au fost înregistraţi 150 de cetăţeni din regiunea transnistreană, listele s-au terminat şi a fost nevoie să se meargă după alte liste în satul Bursuc din comuna Japca.
Pavel Postica a remarcat că s-au înregistrat cazuri izolate când pe fişa de însoţire a buletinului de identitate nu s-a aplicat ştampila "Alegeri 30.11.2014", care confirmă că titularul acestuia a votat. Şeful Efortului de monitorizare a alegerilor a mai spus că se depistează cazuri de încălcare a legislaţiei prin fotografierea şi postarea pe Internet a buletinului de vot cu ştampila "Votat" aplicată, iar acest lucru este ilegal.
S-au depistat de asemenea patru cazuri de transportare organizată a alegătorilor cu autocare şi microbuze la secţiile de votare. De asemenea, observatorii au sesizat că administraţia de la Tiraspol a verificat minuţios cetăţenii din stânga Nistrului care se deplasau pe malul drept pentru a vota.
Anterior, reprezentantul Promo-LEX anunţase că 26 de secţii de votare din Republica Moldova s-au deschis cu o întârziere de până la 55 de minute, în timp ce o secţie din Chişinău s-a deschis cu cinci minute mai devreme. Asociaţia are câte un observator în majoritatea secţiilor de votare.
Potrivit rapoartelor observatorilor, în unele secţii de votare iluminatul a fost slab, iar în două secţii nu există seif. De asemenea, în unele secţii lipseau agentul termic şi energia electrică.
Referitor la registrul electronic, Pavel Postică a spus că au fost întâlnite deficienţe tehnice imediat după deschiderea urnelor. De asemenea, în unele secţii de votare s-au creat cozi.
Pe de altă parte, potrivit observatorilor internaţionali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la primele ore ale dimineţii, alegerile s-au desfăşurat normal, fără probleme sau încălcări semnificative. "Am vizitat mai multe secţii de votare, era o atmosferă normală şi am fost foarte bine primiţi", a declarat Arta Dade, şefa Delegaţiei de Observatori a Adunării Parlamentare a OSCE.
"Totul este în regulă, noi n-am observat nimic diferit sau vreo situaţie mai rea", a confirmat şi liderul misiunii de observare de scurtă durată a OSCE la alegerile parlamentare din R. Moldova, Emin Onen. Acesta a declarat că misiunea pe care o conduce se află în ţară pentru două zile şi a avut mai multe întâlniri cu politicieni şi ONG-uri, iar luni va organiza o conferinţă de presă în care se vor anunţa rezultatele prealabile ale monitorizării şi evaluării scrutinului.


Trimiteți un comentariu