joi, 20 noiembrie 2014

Unii vor fi ministrii dar...in ce tara.

Ministrul Culturii, o doamnă cu mari probleme de biografie şi de limba română

Csilla Hegedus, recomandată de UDMR pentru postul de ministru al Culturii, este, potrivit liderului Hunor Kelemen, “un specialist foarte bun în domeniul patrimoniului cultural… un om foarte bine pregătit… cunoaşte sistemul, cunoaşte şi Ministerul Culturii şi tot ce înseamnă cultura românească”. Noi vă spunem pentru ce n-ar fi trebuit să ajungă în această funcţie…
Limba română, faultată
După chixul dat de UDMR cu propunerea Rozaliei Biro la acelaşi minister al Culturii, liderii UDMR vin acum să ne întărească – din nou – convingerea că n-au înţeles încă faptul că s-a schimbat ceva în România, după alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte. Incompetenţa doamnei Biro, în fruntea unui minister cum e cel al Culturii, a fost vizibilă şi din avion. Se pare că nici Csilla Hegedus (47 de ani, mama unei fete de nouă ani, proaspăt divorţată) nu face mai multe parale, în ciuda faptului că dumneaei  a fost secretar de stat exact la ministerul pe care e propusă să-l şi conducă. Priviţi imaginea care reproduce un fragment din ultima sa declaraţie de avere, referitor la venituri. Cuvântul “salar”, pe care doamna secretar de stat la “Cultură” îl foloseşte constant, e o formă greşită din punct de vedere al limbii române. Forma corectă e, fireşte, “salariu”. Putem deci spune fără teama de a greşi că şi doamna Hegedus se află, ca şi compatrioata sa Rozalia Biro, în coliziune cu limba română. Explicabil şi poate chiar pardonabil, până la un punct, pentru că e aici vorba de un etnic maghiar. Impardonabil, însă, dacă vorbim de cineva, indiferent de etnie, propus pentru şefia Ministerului Culturii. Şi la fel de impardonabil când vorbim de un cadru didactic universitar, aşa cum e, printre altele, doamna Hegedus.
Multe funcţii şi demnităţi
Napoleon Bonaparte, rămas în istorie pentru abilitatea de a face mai multe lucruri simultan, e mic copil pe lângă fosta consilieră personală a lui Hunor Kelemen. Iată aici o listă – care s-ar prea putea să nu fie completă – a tuturor funcţiilor şi demnităţilor ocupate de doamna Hegedus: secretar general adjunct la secretariatul general al UDMR, şef al departamentului pentru cultură din cadrul UDMR, vicepreşedinte al organizaţiei de femei a UDMR, secretar de stat la Ministerul Culturii, membru al juriului internaţional al Uniunii Europene (DG EAC) şi Europa Nostra privind patrimoniul cultural, consultant în probleme de management al patrimoniului cultural al Principesei Margareta a României, membru în Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Român, profesor asociat la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (curs postuniversitar de specializare în reabilitarea patrimoniului construit), profesor asociat al cursului postuniversitar al “Arhitectural Association” (Anglia, specializarea Managementul programelor de finanţare pentru patrimoniul cultural), membru în board-urile Europa Nostra, International Council of Monuments and Sites ICOMOS România, Association des Centres culturels de rencontres ACCR Franţa, Institute of Historic Building Conservation din Marea Britanie, director executiv al fundaţiei “Transilvania Trust”. În plus, a fost sau este încă asociat şi administrator la trei SRL-uri (Cazosa Consulting SRL, LCS Software SRL şi Pro Restauratio SRL, toate din Cluj-Napoca).
Afaceri dubioase
Chiar şi preşedintelui UDMR, Hunor Kelemen, i-ar fi foarte dificil s-o numească pe Csilla Hegedus om de cultură. Dânsa e mai degrabă om de afaceri. Firmele şi ONG-urile unde Csilla Hegedus deţine funcţii de conducere au derulat şi derulează o sumedenie de afaceri cu statul român, în speţă cu Ministerul Culturii. Dăm doar un exemplu, preluat dintr-o anchetă apărută cu ceva vreme în revista “Caţavencu”: din 2009 încoace, distinsa doamnă ajunsă la şefia Culturii româneşti a fost beneficiara a nu mai puţin de 19 contracte cu statul, în valoare de peste 2,6 milioane lei. Asta doar prin intermediul fundaţiei “Transilvania Trust” şi ca membru în conducerea Institutului Naţional al Patrimoniului.
CsillaHegedus
Csilla Hegedus
Studii
Deşi este cadru didactic universitar (asociat), la capitolul studii doamna Hegedus nu are mare lucru cu care să se laude. A absolvit Ştiinţele Economice la o universitate particulară (“Dimitrie Cantemir”) din Cluj-Napoca şi apoi o alta, tot particulară, în Ungaria, la Pecs, specializarea andragogie (educaţie pentru adulţi). Interesant este că viitorul ministru al Culturii române a studiat la prima facultate, cea de Ştiinţe Economice de la Universitatea “Dimitrie Cantemir”, între anii 1992 şi 1997, după cum rezultă din autobiografia sa, vizibilă pe site-ul oficial al UDMR. 1992-1997 înseamnă cinci ani de studii. Or, pe vremea aceea, studiile economice de licenţă nu durau decât trei sau patru ani, ceea ce înseamnă că, foarte probabil, doamna Hegedus a repetat vreun an de studii. O să aflăm. Sau poate vor afla alţii înaintea noastră.
Vă întrebaţi, probabil, de ce ne interesează pe noi, un ziar din Argeş, ce-a făcut şi ce-a dres în viaţa ei o doamnă unguroaică din Cluj-Napoca. Răspunsul e simplu: e vorba de Cultura română aici; e vorba de un minister pe care l-au condus, printre alţii, Alexandru Odobescu, Nicolae Kretzulescu, Dimitrie Bolintineanu, C.A. Rosetti, Dumitru şi Ion C. Brătianu, Titu Maiorescu, I.G. Duca, Matei Cantacuzino, Octavian Goga, Nicolae Iorga, Spiru Haret şi alte nume mari ale spiritualităţii româneşti. Un personaj ca d-na Csilla Hegedus nu pare a-şi avea locul printre aceste nume ilustre. Din niciun punct de vedere.
Trimiteți un comentariu