miercuri, 3 decembrie 2014

Subminarea economiei nationale. Romania - colonie

Întrebări către Primul Ministru al României, domnul Victor Ponta, cu privire la modificarea redevențelor pentru producția de petrol și gaze naturale

Remus Cernea | azi la 19:51
comenteaza acum | comenteaza si tu

Astăzi, 3 decembrie, am depus la Camera Deputaților întrebările adresate Primului ministru (documentul fiind înregistrat cu numărul 5753A/2014), întrebări pe care le puteți citi mai jos, pe tema amânării redevențelor. Conform procedurilor, Primul ministru va trebui să formuleze un răspuns, în plenul Camerei Deputaților, în decurs de două săptămâni.

Întrebări către Primul Ministru al României,

domnul Victor Ponta, cu privire la modificarea redevențelor

pentru producția de petrol și gaze naturale

“Stimate domnule Prim ministru, Victor Ponta,

În mai 2012, la scurt timp după preluarea guvernării, ați declarat că noile redevențe petroliere vor fi calculate și vor fi aduse la nivelul mediei europene. De asemenea, că vor fi purtate negocieri cu marile companii petroliere, pentru ca noile redevențe să fie aplicate chiar mai devreme de luna decembrie 2014, când expiră cele de acum.

Redevențele actuale sunt modeste aducând României beneficii de doar cca 50 de milioane de Euro, în timp ce profiturile companiilor petroliere depășesc un miliard de Euro, conform datelor prezentate în presă. Creșterea acestora este, așadar, necesară și a fost afirmată în repetate rânduri de către guvern.

În urmă cu câteva zile, guvernul a amânat însă cu un an renegocierea acestor redevențe, iar acest lucru s-a întâmplat după ce guvernul nu a supus dezbaterii publice proiectul privind noul sistem de redevențe petroliere, dovedind astfel lipsă de transparență. Totuși, conform presei, Comisia interministerială formată din Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, Ministerul Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, ANRM și ANRE, ar fi negociat în secret în ultima perioadă cu reprezentanții companiilor petroliere.

De asemenea, s-a vorbit în media despre eventualitatea ca, în locul redevențelor, să fie aplicată o taxă pe profitul obținut din exploatare. Astfel, companiile care exploatează sau intenționează să exploateze petrol și gaze convenționale și neconvenționale în România, ar urma sa nu mai plătească redevențe, ci o taxă pe profitul din exploatare. Surse guvernamentale au declarat presei că Guvernul va renunța la alte taxe in vigoare, aplicate companiilor petroliere.

Dar, dacă se va trece la un sistem de taxare a profitului, apare riscul ca declarațiile companiilor cu privire la cuantumul acestuia să se refere la sume mai mici, astfel încât cel real să fie ascuns iar beneficiile pentru statul român să fie substanțial mai mici decât ar fi trebuit.

În absența unui mecanism eficient de control de resurse extrase, companiile sunt oricum invitate să fraudeze masiv, ceea ce aduce pierderi considerabile bugetului de stat și astăzi, când este în vigoare actualul sistem de taxare.

Potențialul României de a produce energie din surse regenerabile și de a se baza pe un mix energetic în care ponderea regenerabilelor să fie dominantă în următorii ani este uriaș, dar nu este încurajat, ci dimpotrivă. Insistența din partea guvernului actual pe exploatarea combustibilor fosili și pe utilizarea unor tehnologii periculoase pentru mediu precum fracturarea hidraulică, sunt contraproductive pentru viitorul energetic și economic al României.

Fără un sistem de taxare a exploatărilor combustibililor fosili care să fie ridicat și eficient aplicat, pierderile statului român vor crește în continuare, iar concesiunile care acoperă deja o suprafață uriașă din teritoriul național vor produce pe zone întinse daune mediului, oamenilor și animalelor. De asemenea, România va produce și în viitor emisii de CO2 însemnate din astfel de exploatări amplificând efectele schimbărilor climatice.

Guvernul pe care îl conduceți a anunțat în repetate rânduri, și în 2013 și în 2014, prin vocea dumneavoastră ori a Ministrului Finanțelor, Ioana Petrescu, că va acționa în această privință și că rezolvarea ei este iminentă.

Amânarea luării unei decizii și totala lipsă de transparență cu privire la o temă deosebit de importantă pentru viitorul economic al țării, alimentează suspiciunile și ridică semne de întrebare cu privire la atașamentul guvernului față de angajamentele asumate și responsabilitățile pe care le are față de cetățeni. Aceștia au și sancționat, prin proteste și vot, inclusiv un anumit mod de a face politică și de a lua decizii fără a ține cont de procedurile democratice firești de consultare și dezbatere publică în chestiuni de interes general.

Vă adresez, așadar, domnule Prim ministru, următoarele întrebări:

1. De ce a fost amânată cu un an renegocierea redevențelor după ce au fost date asigurări de către guvernul pe care îl conduceți că aceasta se va face chiar din 2013, cel târziu în 2014?

2. Intenționați să introduceți un nou sistem de taxare bazat, parțial sau total, pe raportarea la profiturile realizate de către companiile petroliere și dacă da, prin ce mecanisme veți diminua riscul ca declarațiile companiilor privind profitul realizat de către acestea să nu fie reale?

3. Veți urma proceduri transparente în privința procesului de renegociere a redevențelor, ținând cont de impactul negativ al unor tehnologii periculoase pentru mediu precum fracturarea hidraulică față de care opinia publică a ridicat numeroase obiecții?

4. Veți stimula creșterea ponderii surselor regenerabile de energie care ar duce la scăderea emisiilor de CO2 sau veți sprijini îndeosebi producerea de energie din combustibili fosili care amplifică impactul activităților umane asupra schimbărilor climatice?

Cu mulțumiri anticipate,

Remus Cernea

Deputat independent

Trimiteți un comentariu