vineri, 16 ianuarie 2015

Militari vi se pregateste o lege de pensionare. Sa analizam comunicatele.


Concluzii in urma dezbaterilor de astazi, 13.01.2015, privind legea pensiilor militare de stat!Materialul va fi completat pe parcursul sintetizarii informatiilor parvenite pe parcurs, de la toti decidentii si participantii la dezbateri! La modul brut, informatia certa care se desprinde este aceea ca vor fi reintroduse pensiile militare de stat cu o probabilitate de 100%. Prin urmare, Iacta Alea Est! Proiectul care sta la baza legii este cel mai probabil cel denumit "Dușa" (acesta fiind singurul despre care cunoastem ca a fost inaintat spre avizare si altor ministere). Nu avem date referitoare la amendamentele care i s-au adus dupa dezbaterea acestuia cu militarii activi si in urma avizarii de catre ministerele implicate!

 

INFORMATII PROVENITE VIA S.C.M.D.

 

"Astazi, 13.01.2015, intre orele 10.30-12.30, s-au purtat discutiile la Guvern pe tema uniformizarii legislatiei militare privind situatia militarilor activi, in rezerva si in retragere.


Au fost prezenti dl. Viceprim-ministru, 3 ministri, 10 secretari de stat din ministerele de resort, reprezentantii structurilor juridice din ministerele si structurile militare, presedintii sindicatelor din MAI, SCMD, iar din partea ONG-urilor presedintele ANCMRR.


S-a cazut de acord asupra necesitatii uniformizarii legislative cu privire la pensiile militare de stat, pe proiectul din 2012, in comun elaborat, avandu-se in vedere principiul pastrarii drepturilor patrimoniale legal dobandite, dar si eliminarea tuturor discrepantelor si discriminarilor din sistem.


SCMD a sustinut necesitatea eliminarii discrepantelor in privinta aplicarii hotararilor de Guvern pe grupele de munca, abrogarea intregii legislatii, inclusiv a Legii 241/2013, pentru acordarea echitabila a indexarilor, drepturilor legitime la pensie militara pentru militarii angajati pe baza de contract si pentru categoriile cu misiuni speciale, detasati in economie (EX. "SOIMII"), ale celor care au fost in teatrele de operatii, etc.


S-a solicitat introducerea in preambulul legii, ca argument, a Directivei 41/2003 a CE a UE si explicarea faptului ca rezervistii, avand obligatii militare pana la varsta trecerii in retragere nu primesc practic pensie, ci solda de rezervist. Prin urmare, obligatiile militare continuand, acesta este argumentul forte al introducerii ACTUALIZARII tuturor pensiilor (sa nu se mai sperie unii ca ii privim cu alti ochi pe cei care au implinit 65 de ani) cu cresterile salariale ale activilor, pe functiile echivalente celor avute. Tot SCMD, sustinut de toate sindicatele din MAI, a propus si obtinut urgentarea procesului, astfel ca proiectul sa-si urmeze cursul legislativ firesc in Parlament, odata cu deschiderea noii sesiuni.


La discutia finala, care va avea loc la inceputul saptamanii viitoare, va fi prezentat punctul de vedere al Departamentului Juridic al SCMD privind propunerile legislative de mai sus. Rugamintea pe care v-o transmitem tuturor, in conditiile in care toti cei prezenti au cazut de acord sa se elimine orice discriminare in interiorul sistemului - Guvernul manifestand, de data aceasta, o disponibilitate reala in acest sens, este sa incetam orice dat cu parerea in necunostinta de cauza sau dupa interes propriu, in spatiul public, daca dorim uniformizarea legislativa in ceea ce priveste natura juridica si specificul pensiilor militare de stat".

 

Interventiile S.C.M.D. sunt la obiect si nu lasa loc de interpretari!  Exista o singura eroare si aceea este de ordin material! Varsta de trecere a unui cadru militar din rezerva "in retragere" este de 63 de ani, si nu de 65 de ani! In ceea ce priveste sintagma "solda de rezervist", desi pare atipica folosirea acesteia, este pe deplin intemeiata si nu necesita mari eforturi de intelegere: esti in rezerva, esti inca in serviciul militar. Ceea ce este real! Mai departe fiind suficient de clar ca pensionarea de drept ar incepe abia la trecerea militarilor "in retragere", fara ca acest fapt sa afecteze drepturile de a beneficia in continuare tot de '"solda de rezervist", denumita insa pensie militara. Este acelasi lucru, doar jocul de cuvinte poate induce confuzie! Este OK (pt. cine intelege) si apelul in ceea ce priveste abtinerea militarilor de orice gen, de la "contondondente" reciproce in spatiul public. De retinut, un aspect important! Prin referintele la Legea nr. 241/2013, S.C.M.D. se pozitioneaza categoric pt. remedierea la modul concret a recuperarii tuturor sumelor retinute rezervistilor cu pensii diminuate in perioada 01.01.2011-01.10.2013, precum si pt. iesirea din neindexare care se aplica actualmente acelorasi rezervisti prin legea mentionata!


INFORMATII PROVENITE VIA M.A.I.

 

Comunicat pensii militare de stat

"Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a convocat astăzi, la sediul Guvernului României, o întâlnire a reprezentanților Guvernului cu cei ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere și ai sindicatelor din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, având ca subiect proiectul legii privind pensiile militare de stat.

Respectivul proiect de lege are ca obiect reintroducerea sistemului pensiilor ocupaționale pentru militari. 

Încă de la începutul întâlnirii de lucru, vicepremierul Gabriel Oprea a susținut că obiectivul principal al proiectului legislativ este acela de a promova un cadru legislativ unitar și bine definit în domeniul pensiilor militare, în care niciun angajat al sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională să nu piardă drepturile deja câștigate.

Proiectul de lege a fost realizat de specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale și ai Ministerului Justiției.

Beneficiarii acestui sistem de pensii militare urmează să fie cadrele militare, așa cum sunt definite de Legea 80/1995, soldaţii şi gradaţii profesionişti, prevăzuţi de Legea nr. 348/2006, poliţiştii, așa cum sunt definiţi de Legea nr. 360/2002, funcționarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, conform Legii nr. 293/2004.

Conform proiectului de lege, categoriile de pensii care vor compune sistemul pensiilor militare de stat, vor include pensia de serviciu pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.

În această formă, proiectul de lege privind pensiile militare de stat a fost prezentat reprezentanților asociațiilor pensionarilor și rezerviștilor militari, sindicatelor cadrelor militare sau ale angajaților din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, urmând să fie definitivat la nivel de specialiști.


După discuțiile la nivelul specialiștilor, varianta finală a proiectului va fi înaintată Guvernului și, ulterior, promovată în Parlament.

La întâlnirea convocată astăzi de către vicepremierul Gabriel Oprea au participat ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, secretari de stat cu atribuții în domeniu din ministerele și instituțiile inițiatoare ale proiectului de lege, reprezentanți ai conducerii Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, șefii departamentelor financiare, juridice și resurse umane din structurile sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (S.C.M.D.), Mircea Dogaru, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (ANCMRR), Mihai Iliescu și președinții sindicatelor reprezentative din Ministerul Afacerilor Interne: Iulian Surugiu (SNAP), Toader Paraschiv (vicepreședinte confederație Cartel ALFA), Florin Vâlnei (Sed Lex), Gruia Marin (SNPPC) și Vasile Lincu (Pro Lex)".

 

Din informatiile provenite din M.A.I., rezulta urmatoarele elemente concrete:
- va fi lege a pensiilor militare de stat; 
- mai este ceva cale pana la definitivarea variantei finale a proiectului privind pensiile militare de stat.

Si la M.A.I. apar elemente de confuzie, si anume folosirea sintagmei "pensii ocupationale", in locul celei de "pensii militare de stat". In conditiile in care legislatia romaneasca defineste clar ca pensiile ocupationale sunt pensii facultative administrate privat (pilonul III). Fapt confirmat si de proiectul de lege de aici privind pensiile ocupationale! Confuzia este destul de grava. In plus, din comunicatul M.A.I. rezulta ca de pensii militare vor beneficia si politistii definiti astfel de Legea nr. 360/2002, desi politistii intrati in serviciu incepand cu anul 2002, spre deosebire de predecesorii lor intrati in serviciu inainte de anul 2002, sunt functionari civili, nu indeplinesc in activitate nici macar o zi de serviciu militar si nici macar nu depun juramant militar! Ceea ce inseamna ca a fi deschis persoanelor in cauza drept de pensie militara, este o anomalie evidenta, fiind alterate atat notiunea de serviciu militar, cat si principiile de baza in baza carora se acorda drept de pensie militara! De retinut, un aspect subtil, dar important si in cazul M.A.I.! In contrast cu conducerea S.C.M.D., vicepremierul Gabriel Oprea nu are nicio referire la vreo masura concreta fata de cei caror le-au fost diminuate pensiile pe timpul cat acesta era la guvernare in regimul "portocaliu", principala sa grija fiind aceea ca in viitoarea lege a pensiilor miliitare "niciun angajat al sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională să nu piardă drepturile deja câștigate".

 

 

INFORMATII PROVENITE VIA A.N.C.M.R.R.

 

Din zona A.N.C.M.R.R. nu parvine nicio informatie, desi este organizatia cu cel mai mare numar de rezervisti! Conform ultimului comunicat, liderii A.N.C.M.R. nu s-au trezit inca dupa sarbatoarea Craciunului!

 

UPDATE!

 

In cazul in care comunicatul M.A.I. este corect 100%, situatia se intoarce cu 180 de grade! Din datele publice, noi cunosteam ca proiectul legii pensiilor militare a fost avizat si de Ministerul Muncii! Or, din comunicatul M.A.I. nu rezulta acest element! Ceea ce nu exclude faptul ca, in realitate, avem de-a face cu un al 3-lea proiect initiat exclusiv de militarii in activitate din M.Ap.N. asa dupa cum este si firesc, probabil clasificat, lucru despre care am aflat si noi pe surse! Situatie care explica lipsa unor informatii, foarte multe inadvertente intre diversele informatii, dar care sunt corelate perfect cu interviul ministrului apararii M. Dusa din data de 08.01.2011! Tot pe surse, am mai aflat ca proiectul a fost pus in dezbaterea militarilor in activitate! Caz in care, intr-adevar, militarii in rezerva (retragere) nu mai pot fi consultati decat strict in partile in care ii priveste legea! Ceea ce este un lucru firesc!


CONCLUZIE: Mai e de asteptat pana la o lege in domeniul pensiilor militare. Defavorizatii legii anterioare tot defavorizati vor fi. Pentru ei ramane cum ne-am inteles. Goprea tace si face sa-i fie lui bine ca deh se va pensiona in curand.

 

 

Trimiteți un comentariu