luni, 5 ianuarie 2015

Romania un morman de fiare vechi

Fost secretar de stat, director la Institutul de Economie al Academiei Române
Prof. dr. Constantin Ciutacu: "Clasa politică apare ca un veritabil detaşament al legiunii străine"


Prof. dr. Constantin Ciutacu
Am trăit, ca într-un vis, un sfert de secol de speranţe neîmplinite. Când s-au dus anii? Suntem şi mai săraci şi un pic mai bătrâni… Statul este bolnav, iar economia, câtă a mai rămas, este din nou în recesiune; firmele dau faliment cu miile pe semestru, investiţiile scad vertiginos, capitalismul autohton are, cum se spune într-un film, o „reţetă secretă”, originală, dar pierzătoare, la fel ca democraţia. România nu este, cum ne-am fi aşteptat, „tigrul” economic al Europei Centrale şi de Est. Cine ne-a pus beţe în roate? Nu căutaţi răspunsuri pe Google. Cauza e aici, la noi, în perfidia cu care ne-au dirijat politicienii români. Niciodată, în istorie, clasa politică românească n-a fost mai ruptă de popor şi mai puţin iubitoare de ţară. Un fost ministru secretar de stat, neimplicat politic, actualmente director la Institutul de Economie al Academiei Române, Constantin Ciutacu, are curajul să pună degetul pe multe dintre rănile care ne dor de 25 de ani.
„În 1989, infrastructura industrială situa România în primele 10 ţări din Europa”
Mulţi au uitat, alţii n-au ştiut niciodată… Cum stătea România, din punctul de vedere al integrării economice cu ţările dezvoltate, în 1989?
În 1989, infrastructura industrială situa România în primele 10 ţări din Europa. Exista platforma Pipera, creată de francezi, unde se construiau calculatoare. Autocamioanele şi autobuzele fabricate la Braşov şi Bucureşti erau patente germane. Avioanele Rombac erau cumpărate de la englezi. Locomotivele de la Electroputere Craiova erau patent elveţian. La Reşiţa se fabricau motoare de vapoare după licenţa Renk din Germania. Centrala nucleară de la Cernavodă provenea din Canada. Putem spune, şi nu suntem nostalgici, că începusem să ne integrăm acceptabil cu economiile mari ale lumii. România era a treia ţară din lume, după SUA şi Japonia, care fabrica anvelope gigant pentru autobasculante de peste 110 tone. Doar două ţări din lume făceau şuruburi cu bile: România şi Japonia. Acestea se foloseau în industria nucleară şi aerospaţială.
În 1990, Petre Roman a afirmat că industria românească era un „morman de fiare vechi”. Ce am avut şi ce am pierdut în ultimii 25 de ani, domnule ministru?
A fost cea mai nefericită declaraţie de politician de după 1989, care ne urmăreşte până azi. Referindu-se la industrie, că e de dat la fier vechi, fostul prim-ministru dorea să spună lumii că întreaga economie a României comuniste nu merita doi bani. Ale cui interese le-a servit această etichetă? Rămâne o pagină de istorie. Ca să combatem această viziune, cităm date statistice la întâmplare, din diferite domenii: România producea 14 milioane de tone de oţel în 1985; azi, doar 3 milioane. Producea 400.000 tone de aluminiu în anul 2000, o prelungire surprinzătoare a succesului din timpul dictaturii. Azi produce pe jumătate. Eram recunoscuţi ca buni constructori de motoare electrice şi produceam, în 1980, 19 milioane de kilowaţi, faţă de 700.000 kilowaţi, cât producem în prezent. Ieşeau pe poarta fabricilor 1.600 de excavatoare în 1980; niciunul azi. Ieşeau 71.000 de tractoare; niciunul azi (am construit fabrici de tractoare în Egipt şi Iran, care funcţionează şi acum, în timp ce în România au murit). Fabricam 600 de vagoane de pasageri pe an în 1984; azi, niciunul. Cât despre vagoanele de marfă, construiam 14.000 de bucăţi pe an; azi, abia 800 (cel puţin 100.000 vagoane de marfă au fost tăiate şi vândute la fier vechi în ultimii ani). În fine, produceam 144 de nave de tonaje diferite; azi, după cum se ştie, nu mai producem niciuna. Sticlăria e prăbuşită. Săpunul a dispărut (Palmolive a plecat). De altfel, potrivit statisticii oficiale, după anul 2000, au fost exportate 50 de milioane de tone de „fier vechi”, „deşeuri” de cupru, aluminiu şi alte neferoase, în valoare de peste 10 miliarde de euro! Am exportat lemn brut în valoare de peste 8 miliarde de euro, şi alte produse brute (cereale, fructe, animale vii etc.) în valoare de alte 5 miliarde de euro! Prelucrarea acestora în România ar fi însemnat crearea a milioane de locuri de muncă!
„Practic, întreaga economie naţională a fost oferită fără nici o logică şi fără a se spune cel puţin că este cadou sau pradă de război”
Ameţitoare cifre… Cum stau lucrurile în domeniul petrolului?
Iată situaţia la zi în domeniul petrolului: România producea 13 milioane de tone de petrol în 1970, şi numai… 6 milioane azi. Suspect. Cineva nu raportează corect. Nu am nici o încredere în această cifră, atât timp cât nu ştiu dacă toate sondele au contoar. Au contoar, domnilor? Trebuie să plătească redevenţe la tona de ţiţei brut, dar dacă scoţi 8-10 milioane de tone şi raportezi numai 6? Cu cât păgubeşti statul? Petrolul se scoate mult şi se rafinează în alte ţări. De aici, deduceţi consecinţele. Înainte de 1989, produceam 8,5 milioane de tone de motorină, şi mai producem doar 2 milioane. Produceam 10 milioane de tone de păcură. Nu mai producem nimic. Produceam 500.000 de tone de uleiuri minerale. Azi, nimic. Pe de altă parte, aţi observat că nici distribuţia gazelor nu mai este a noastră. Cine măsoară producţia? Cine măsoară distribuţia?
După 1990 s-a schimbat, deci, peisajul industrial. S-a creat o falie între marea şi mica industrie. De ce s-a întâmplat acest fenomen?
Au venit „sfaturi” de la competitorii nostri europeni: faceţi IMM-uri, întreprinderi mici şi mijlocii, daţi afară muncitorii din marile uzine, închideţi mamuţii industriali. Produceţi kit-uri, componente, nu produse integrale. Faceţi cabluri, radiatoare, sisteme de frânare şi anvelope, nu locomotive şi tractoare. Parcă intenţionat, nu a existat o viziune politică de dezvoltare, ci doar una pentru distrugere; guvernanţii şi-au îndeplinit misiunea cu exces de zel. Nu mă poate convinge nimeni pe mine că nu a fost totul pe bază de program, o teorie a conspiraţiei. UE a fost creată pe baza comunităţii economice a Cărbunelui şi Oţelului. Deci, România nu putea să intre în grila europeană cu industria siderurgică de 14 milioane tone de oţel. A trebuit lichidată şi ca un „bonus” pentru admiterea în UE.
Care au fost primele mari greşeli istorice ale politicienilor, în urma cărora s-a dat startul la jaful naţional?
Prima a fost restituirea „părţilor sociale” - o privatizare pe bani adevăraţi, începută surprinzător de Ceauşescu. FSN-ul a restituit aceşti bani pentru a cumpăra bunăvoinţa oamenilor, chiar cu banii lor! Această măsură anti-economică, din cauza căreia fabricile şi uzinele au rămas fără capital lichid, a condus, de fapt, la excluderea cetăţenilor de la un drept de proprietate plătit cu munca lor; a fost o re-naţionalizare a unei părţi a capitalului social, destinată ulterior şi cedării controlului economiei către interese de grup, mai ales străine. A doua mare eroare a fost privatizarea „de masă”, fără proceduri şi fără reguli de protecţie a acţionarilor minoritari; viitoarele certificate de acţionar au fost cumpărate pe nimic de cei care ştiau ce va urma. Atunci s-a spus că se privatizează numai 30% din capitalul societăţilor comerciale, lăsându-se de înţeles că vor mai primi şi restul de 70% în viitor, care viitor nu a sosit încă nici în anul 2014! S-a anunţat totodată că sectoarele strategice nu se vor privatiza. Dar au venit pe urmă FMI, Banca Mondială şi societăţile externe de consultanţă, care au dictat, şi guvernele au promovat, controlul total, fără luptă, şi fără niciun câştig, asupra întregii economii. Practic, economia naţională a fost oferită fără nici o logică şi fără a se spune cel puţin că este cadou sau pradă de război, celor care, chipurile, au făcut lobby pentru integrarea României în Uniunea Europeană.
„«Veniţi în România, că vă garantăm sclavia pe bani puţini şi vă menţineţi competitivitatea». Acesta a fost, în esenţă, programul de guvernare al ultimilor 25 de ani”
Vă rog să continuaţi descrierea peisajului economic românesc de azi, la 25 de ani de la răsturnarea „dictaturii de dezvoltare”.
A dispărut întreg sectorul industriei de textile, confecţii, tricotaje (filaturi, ţesătorii, fabrici de stofă şi postavuri, întreprinderi de pielărie şi încălţăminte, toate concepute într-un sistem integrat); a fost închis sectorul agroalimentar (36 fabrici de zahăr, fabricile de ulei, de preparate din carne, de lapte şi produse lactate, zeci de fabrici de nutreţuri combinate etc.); nu mai sunt majoritatea fabricilor din industria lemnului şi mobilei, din industria cimentului, a lacurilor şi vopselelor, a medicamentelor, din sectorul construcţiilor de maşini, al exploatărilor miniere de feroase şi neferoase, de cărbune etc.; s-au desfiinţat întreprinderile agricole de stat şi cele de mecanizare a agriculturii, staţiunile de cercetări agricole şi, în general, marea majoritate a institutelor de cercetare-proiectare; au dispărut industria electronică, electrotehnică, de mecanică fină, optică, automatizări etc. Baza naţională de soiuri de plante şi rase de animale a fost pulverizată. România nu mai are astăzi un pachet naţional de seminţe, soiuri, hibrizi, de culturi cerealiere, plante tehnice, legume etc. A fost distrus aproape în totalitate sistemul de irigaţii, construit prin îndatorarea dureroasă de la Banca Mondială, pentru a cărei plată românii au contribuit zeci de ani; au fost abandonate programele de combatere a eroziunii solului, de îndiguiri şi desecări, dar şi cele de irigaţii în curs (canalul Siret-Dunăre sau Bucureşti-Dunăre). Întreaga economie naţională a fost pur şi simplu pulverizată şi lăsată fără nicio logică structurală.
Care sunt consecinţele asupra populaţiei, derivate din acest peisaj apocaliptic, desprins parcă dintr-un film SF cu „terminatori”?
Treptat, România s-a transformat într-un paradis al multinaţionalelor care controlează industria, agricultura, transporturile, construcţiile, comerţul, sectorul financiar-bancar etc. şi care îşi promovează reglementări legale în interes propriu. Românilor le-au rămas întreprinderile mici şi mijlocii – de fapt, microîntreprinderile; dintre cele aproximativ 500.000 înregistrate, peste 200.000 nu au niciun angajat! Românii au astăzi libertatea să se ocupe de economia şi afacerile de subzistenţă; astăzi, avem şi industrie de subzistenţă, nu doar agricultură; şi construcţii şi transporturi şi alte servicii de subzistenţă, pretinzând că acţionăm pentru dezvoltare inteligentă, inovativă şi durabilă. Nimic nu este mai durabil decât subzistenţa, aceasta este strategia noastră naţională, după ce am făcut praf marile companii. Brandul României este subzistenţa, atât în interiorul ţării, cât şi pe celelalte pieţe ale muncii unde lucrează cetăţenii români. Nici după 25 de ani, clasa politică, veritabil detaşament al legiunii străine, terminatorul României moderne, nu a realizat importanţa unei reglementări prin care salariaţii să-şi investească o parte din salariu în compania proprie. Întreaga economie putea fi salvată prin participarea financiară a salariaţilor, printr-o reglementare prin care salariile reinvestite să fie scutite de impozite şi contribuţii.
A existat, în toţi aceşti ani, un fir roşu care să lege cele 13 guverne ce s-au perindat pe la Palatul Victoria, de un proiect minimal, coerent de dezvoltare?
Fireşte că nu a existat! Zi de zi, guvernele şi clasa politică s-au ocupat numai de protejarea aşa-zişilor investitori strategici, prin scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, şi nu de promovarea facilităţilor destinate salariilor reinvestite. Investitorii nu ar fi trebuit să primească niciun sprijin în România, pentru a-i plăti pe angajaţii români cu salariul minim sau pentru a-i angaja la negru, din raţiuni de competitivitate. „Veniţi în România, că vă garantăm sclavia pe bani puţini şi vă menţineţi competitivitatea!”. Acesta a fost, în esenţă, programul de guvernare al ultimilor 25 de ani. De altfel, se poate spune că fiecare program de guvernare anunţat a fost un program de neguvernare.
Care sunt predicţiile dv. pentru următorii 25 de ani din viaţa economică a României?
Dacă şi în următoarele două decenii şi jumătate guvernul nu va putea să cumpere, din banii proprii, de 1 milion de lei piramidon, vaccinuri sau aspirină din producţia internă, fără avizul FMI sau al Comisiei Europene, România poate să dispară din peisajul statelor din Europa, rămânând un simplu indicator geografic.
Top of Form
Cruda realitate.
 Ce n-au reusit hoardele de hupiti timp de 2000 de ani a reusit iliescu si haitele lui transformate in partide, un fel de fas sau frectie la un picior de lemn. Deci viitor nexam, scapa cine mai poate, lovi-i-ar dalacul pe toti banditii. Nu i-ar mai primi pamantul de jefuitori ce sunt!


Koala
Citat: "În 1989, infrastructura industrială situa România în primele 10 ţări din Europa. Exista platforma Pipera, creată de francezi, unde se construiau calculatoare. Autocamioanele şi autobuzele fabricate la Braşov şi Bucureşti erau patente germane. Avioanele Rombac erau cumpărate de la englezi. Locomotivele de la Electroputere Craiova erau patent elveţian. La Reşiţa se fabricau motoare de vapoare după licenţa Renk din Germania. Centrala nucleară de la Cernavodă provenea din Canada. Putem spune, şi nu suntem nostalgici, că începusem să ne integrăm acceptabil cu economiile mari ale lumii. România era a treia ţară din lume, după SUA şi Japonia, care fabrica anvelope gigant pentru autobasculante de peste 110 tone. Doar două ţări din lume făceau şuruburi cu bile: România şi Japonia. Acestea se foloseau în industria nucleară şi aerospaţială." NO COMMENT (ca sa ma inteleaga si tinerii de azi). PS Cum e cu "mormanul de fier vechi", nea Petrica fara frica ? Sau asta era indicatia venita inainte de "revolutie", in ce sa se transforme industria (si agricultura, si scoala, si armata). Totusi, amintesc o vorba din romanul "Castelul din Carpati" a lui Jules Verne: " ROMANUL NU PIERE".
Publicat acum 8 ore şi 34 minute
+Răspunde
Spiridon@Porro
+7
Ma simt dator sa revin cu o precizare, legata de marsavia declaratiei lui Petre Roman, care sustinea ca intreaga economie Romaneasca este un morman de fier vechi. Ceausescu a condus Romania din martie 1965 pana in decembrie 1989, deci aproape 25 de ani. Toate obiectivele economice create, care sunt investitii majoritare ale regimului comunist, se inscriu in acest interval, deci nu aveau cum sa fie mai vechi de 25 de ani, marea lor majoritate neavand decat maximum 10 sau 15 ani vechime de la punerea in functiune. Deci acel semnal dat de Petre Roman cu profunda rea credinta, de a se trece la distrugerea economiei pe motiv ca nu are decat valoare de fier vechi, este un semnal de-a dreptul criminal, iar autorul a ramas nepedepsit nici macar simbolic, ca tinta a oprobiului public!

Comentarii:

Jeny Dobre
Felicitari domnului profesor Constantin Ciutacu si de asemeni lui Ion Longin Popescu !

metoda inductiva @ Jeny Dobre
Treaba nu este terminata inca.Au distrus capitalul productiv, acuma trebuie distrusi si oamenii prin metodele educative din scolii si interzicerea religiei. Se vor face 2 sisteme de invatamant paralele: unul privat care va preda intensiv , avansat si utilizand metoda inductiva de rationament (invatamant privat foarte scump pentru elite ) si altul pentru clasa de jos( invatamnt de stat, ieftin , cu obiective de note mici la limita) pentru clasa de jos cu metoda de predare deductiva.Clasa de jos trebuie configurata rational in asa fel ca sa nu ajunga prin inductie sa inteleaga ce face clasa de sus (pentru a preveni revolutiile )

Sociolog Ioan Dutescu Tolstobrach
EXPLICATII SI SOLUTII Toate crimele , asasinatele astea darwinist economice impotriva altor economii si identitati nationale savarsite de sistemul capitalist liberal salbatic din lipsa premeditata de solutii investitionale creativ neo—negentropice plusvalorice in economiile lor nationale ppentru a mai supravietui “de azi pe maine “ nu a salvat capitalismul de la faliment(John Perkins –Confesiunile unui asasin economic al imperialimului nord american si european ,Ed.Litera 2010 ) –STATI LINISTIT –II VINE IN CURAND RANDUL LA EXTINTIE ECONOMICA SI CIVILIZATIONALA SI ACESTUI SISTEM CAPITALIST SALBATIC-(conform intelepciuii - “cine seamana vant culege furtuna” ) Roubini: Marx a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului "Karl Marx a spus-o bine. La un moment dat, capitalismul se poate autodistruge pentru că nu poţi transfera venituri ,epuizabile in timp ,etc.,. )dinspre forţa de muncă(sau alte identitati nationale ,civilizatii ) , spre capital (nord-american,european ,etc ) fără să se înregistreze un exces de capacitate de producţie ( capacitate excesiva din cauza penuriei de resurse negentropico-economice redundante ,cunoscute imediat accesibile epuizate ) şi lipsa unei cereri aggregate (somaj in masa , austeritate, “gamelizare “,conflicte inter-etnice ,de clasa , inter-natiunui, etc ) . Asta se întâmplă acum", a spus Roubini. CA SA MAI POATA SUPRAVIETUI INCA “2-3 ZILE “ IMPERIALISMUL CAPITALISMULUI SALBATIC IUDEO-AMERICAN SI EUROPEAN NU ARE ALTA ALTERNATIVA DECAT SA-SI CONTINUE “MARSUL DARWINIST “ EXTERMINATIV DE ALTE ECONOMII SI IDENTITATI NATIONALE( `a la Romania ) PENTRU A LE FURA SI SE IMPROPRIETARII CU AVERILE SI RESURSELE BASTINASILOR ,ADICA SA DISTRUGA ECONOMIILE NATIONALE ALE RUSIEI ,CHINEI, BRAZILIEI ,ETC ... PENTRU A LE FURA RESURSELE REDUNDANTE IMEDIAT ACCES

marcu
Bre oameni buni,dl.prof.dr Constantin Ciutacu ne confirma ce-am vazut si simtit de mult,si anume ca partidele politice,toate fara exceptie,care au dat guvernele de dupa '89 ,nu au fost si nu sunt altceva decat organizatii criminale protejate de sefii(numiti politic) si de unii subalterni din politie , justitie si serviciile secrete ,si care, si ele fac parte integranta din sistem .Dl.prof. face un rechizitoriu cu acuzatii grave si clare ce s-ar incadra la in fractiunea de subminare a economiei nationale. Din pacate ,nu va avea niciun final.Sistemul criminal (ghidat din exterior) ,care a distrus economia nationala ,ca orice organizatie criminala care se respecta,si-a luat masuri: a scos din noul Cod penal infractiunea de subminare a economiei nationale.Asta este cea mai clara dovada ca totul a fost premeditat.Si uite-asa am ajuns o colonie rapusa de niste asasini economici din interior ,exact cum s-a vrut din exterior.

Mihai Viteazul ,colegul lui ...
...e INSPAMATATOR Si CUMPLIT ce s-a intamplat ,se intampla si se va intampla.... Ma bucur pt. copii mei ca au reusit (in alta parte ! )si ca eu la 70 de ani nu ma mai intereseaza - AM OBOSIT ! A fost un jaf ,,concertat'' si bine instrumentat Or sa mai jefuiasca cativa ani si GATA !....stingem lumina si inchidem usa ...a sa nu uitam sa-i multumim si d-lui Roman Petre..
Deveanu Silviu
Ponta a prezentat azi, dupa comunicatul INS, situatia grozava in care este economia romaneasca. Economia creste, totul creste, lucrurile decurg exceptional sub inteleapta sa conducere, nivelul de trai a atins cote inimaginabile etc. Sa nu stie Ponta ca nivelul de trai al romanului este ca avionul, cu cat e mai sus, cu atat il vezi mai mic. Fireste, asta-i pentru cei de rand. Asa-i daca astia n-au neamuri la...Ierusalim.

andrei
buna! Absolut corect d-le profesor! Ati pomenit sintagma clasa politica. Dv. v-ati exprimat elegant.Nu a existat clasa politica ,doar cu mici exceptii ,o adunatura de profitori,de hoti,de tradatori ,de incompetenti,de lacomi,de nesatui,etc. Acestia au distrus complet ROMANIA! Am tot sperat ca va veni un guvern care sa ia taurul de coarne,adica stat de drept,justitie libera de ingerinte,coruptie zero,politici economice,sociale,de cercetaresi dezvoltare pe termen lung, etc. Si in viitor cu Ponta , PSD -cu toti baronii lor -nu ne asteapta nimic bun. Poate auzim si de bine.

Săraca ţară bogată
După loviluţia din 1989, România a fost îmbătată şi jumulită. Acum este în agonie. O ţin în viaţă ''furtunele''. Cât or mai rezista şi astea.


Trimiteți un comentariu