vineri, 6 martie 2015

Romanica, date, statistici


România - alte fragmente de neant
Publicat in: Stiri Brasov, stiri Transilvania, stiri online, stiri locale Brasov, Fagaras, Poiana Brasov, Rasnov, Sacele nr. 6546 din Vi, 06 Mar 2015

* În România salariul mediu brut al unui profesor este vreo şapte-opt ori mai mic decât media europeană şi reprezintă abia câteva procente din salariul unui profesor din Luxemburg. Iar pentru a ajunge să ia nivelul maxim de salarizare, profesorul român trebuie să muncească 34 de ani, cel mai mult din Uniunea Europeană. În Marea Britanie, de pildă, un profesor ajunge la salariul maxim după doar 13 ani de carieră...

* În România, Guvernul creşte într-un an o categorie de accize cu 40%, argumentând măsura drept una „compensatorie” pentru reducerea TVA la pâine, iar în anul următor propune... reducerea cu 30% a accizei pe care o mărise cu 40% şi chiar se laudă cu „relaxarea fiscală”. La fel, într-un an introduce o taxă pe construcţii speciale doar pentru a avea la ce renunţa în anul următor. Iar mătăhăiala asta din gard în gard ţine loc de politică fiscală!

* În România, o primărie a unei aşezări de ţară, unde locuitorii sunt, în proporţie de circa 80% pensionari şi trăiesc în condiţii de început de secol XX, nu găseşte altceva mai bun de făcut decât să „pună în operă” un proiect în valoare de câteva sute de mii de euro constând în deschiderea unui... centru de afaceri! Care stă gol şi se degradează de când a fost terminat.

* În România, Ministerul Sănătăţii a semnat un contract pentru distribuţia de carburant pentru ambulanţe cu o firmă care în unele judeţe nu are destule staţii de alimentare. Aşa se face că există nu puţine situaţii în care salvările parcurg mai mulţi kilometri să alimenteze decât să preia bolnavi. Într-un judeţ vecin cu Braşovul, de pildă, ambulanţele parcurg anual peste 200.000 de kilometri doar să facă plinul.

* În România, sunt mulţi oameni cinstiţi siliţi să se descurce cum or putea cu echivalentul a 100-150 de euro lunar, în vreme ce pentru întreţinerea unui deţinut statul cheltuie de patru-cinci ori mai mult. Şi, cu toate acestea, condiţiile din închisori sunt deplorabile, echivalând uneori cu o formă de tortură.

România este o ţară de neînţeles pentru cei care nu-şi trăiesc vieţile aici şi care, vizitând-o, se confruntă uneori cu situaţii pe care nu şi le imaginau posibile. Şi, din păcate, este o ţară ce devine tot mai de neînţeles şi pentru noi, băştinaşii.

Copyright 2008 © Transilvania Expres. All rights reserved
sati  brat Loading...

Trimiteți un comentariu