sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Ospatarul de patru stele, profesor universitar, conducator de doctorate, sef de partid, s.a.m.d.

Sursa: Adevarul.ro


Vicepremierul Gabriel Oprea a vorbit într-un interviu acordat în 2012 despre cum a devenit general şi profesor la vârsta de 40 de ani. Oprea arată că pentru a ajunge profesor nu a parcurs toate etapele de acordare a titlurilor didactice pentru că nu era obligatoriu, fiind cercetător ştiinţific. Totodată, vicepremierul a vorbit despre cum a ajuns general la propunerea fostului premier Adrian Năstase.

Interviul a fost acordat Narcisei Iorga şi publicat în martie 2012, în Evenimentul Zilei. Gabriel Oprea era atunci prefectul Capitalei. „Am fost ofiţer de justiţie militară şi asta este arma pe care o reprezint eu acuma, în calitate de militar activ. Acum sunt... prefectul Capitalei, exact“, se prezenta Oprea.

Întrebat când şi-a prezentat lucrarea de doctorat, Oprea a răspuns: „în procedură penală“. Jurnalista repetă întrebarea: „când?“. „Deci doctoratul a durat vreo patru, cinci, ani. Deci în jurul anului 2000 am devenit doctor. La domnul Ion Neagu, în procedură penală“, a răspuns vicepremierul.

În legătură cu titlu de profesor universitar, obţinut în 2001, la  Colegiul Naţional de Apărare, Oprea spune că a trecut prin mai multe probe. „Ca să ajungi profesor trebuie să ai un număr de lucrări ştiinţifice, un număr de participări la nişte colocvii, un număr de cărţi. Eu am trecut aceste baremuri şi am devenit profesor universitar în cadrul Colegiului Naţional de Apărare a Ţării. (n.r. – titulatura corectă este Colegiul Naţional de Apărare). Am fost şi director adjunct pe-acolo, m-aţi înteles?“, a precizat Oprea.

Întrebat dacă a parcurs însă toate etapele de acordare a titlurilor didactice, dacă a fost mai întâi preparator, apoi asistent, lector, conferenţiar, Oprea a spus că nu a fost nevoie pentru că a făcut cercetare ştiinţifică. „Nu este obligatoriu să parcurgi toate etapele dacă faci cercetare ştiinţifică, m-aţi înţeles? Poţi să le parcurgi pe toate, dar dacă eşti cercetător ştiinţific în domeniu şi îndeplineşti criteriile se formează o comisie şi devii profesor universitar. Eu am devenit perfect legal, dacă asta vă interesează“, a mai spus Oprea.

„Am fost propus de Adrian Năstase la gradul de general“

Vicepremierul a vorbit şi despre gradul de general pe care îl deţine, arătând că a fost propus general de către fostul premieru Adrian Năstase. „Era şeful meu. Eu eram şeful Rezervelor de Stat, am fost o perioadă trecut în rezervă, m-aţi înţeles? Asta începând din ‘93. În momentul în care am fost numit şeful Rezervelor de Stat, aici exista o dublă funcţie: şi militară, si civilă, secretar de stat, dar cu funcţie de general de corp de armată. Am beneficiat de prevederile Legii 80, în care trebuie să ai gradul funcţiei, am avut rezultate foarte bune, m-aţi înţeles? Aşa. Am fost propus de dl premier la gradul de general. Aşa, şi dl preşedinte… a dat decretul“, a mai spus ministru de Interne.

Oprea preda în acel moment un curs la Colegiul Naţional de Apărare şi era coordonatorul mai multor lucrări de doctorat. „În limita timpului, predau un curs de Drept umanitar la Colegiul Naţional de Apărare. Începând din acest an, am căpătat şi calitatea de a conduce lucrări de doctorat. Eu am următoarea politică: să fac treabă aici. Vreau să vă spun că am fost propus să candidez la functia de primar general al Capitalei, am refuzat fiindcă vreau să-mi fac treaba aici. Deci, nu fac nimic electoral“, a mai arătat Oprea.

În 2012 deja se zvonea că Gabriel Oprea va intra în Guvern, iar jurnalista care i-a luat interviul i-a spus: „Dar eu am auzit că veţi fi ministru“. În situaţia aceasta, Oprea nu mai era la fel de sigur că vrea să rămâne pe aceeaşi poziţie. „Asta e altceva. Într-o asemenea funcţie nu te propune decât premierul, şi pentru asta trebuie să ai anumite rezultate. Deci aici bănuiesc că la nivelul ăsta se discută.Dar niciodată mie premierul nu mi-a spus că mă are în vedere să mă facă ministru, niciodată. Eu vreau să-mi joc cartea cât mai bine şi să nu cumva să stric imaginea guvernului şi a premierului. Am multe defecte, dar principalele calitati: mă organizez bine“, a mai spus Oprea.

Concluzia a a tras-o tot Gabriel Oprea. „Am ajuns general la 40 de ani, am ajuns şi profesor tot pe la 40, într-adevar cam întotdeauna la excepţional, dar m-am bătut pentru treaba asta, să ştiţi. Am căutat să am cât de cât acoperire“, a încheiat Oprea

Gabriel Oprea va mai ocupa funcţia de vicepremier şi ministru de Interne doar până la formarea noului Guvern. Victor Ponta a demisionat din funcţia de premier, iar Guvernul a fost automat demis.


Niciun comentariu: