joi, 26 ianuarie 2017

Construim ziduri. Noul zid berlinez. Ziare.com

Presedintele Mexicului si-a anulat vizita in SUA, dupa ce Trump l-a pus sa plateasca zidul de la frontieraPresedintele mexican Enrique Pena Nieto si-a anulat joi vizita programata saptamana viitoare la Washington, unde urma sa il intalneasca pe presedintele american Donald trump.

Aceasta decizie a fost luata la o zi dupa ce noul presedinte american si-a dezvaluit planul cu privire la ridicarea unui zid la frontiera dintre Statele Unite si Mexic, relateaza BBC News.

De altfel, presedintele american Donald Trump l-a indemnat pe omologul sau mexican sa-si anuleze vizita la Washington, daca Mexicul refuza sa plateasca zidul de la frontiera.

"Statele Unite au un deficit comercial in valoare de 60 de miliarde de dolari cu Mexicul. A fost un acord unilatral inca de la inceputul NAFTA, cu un numar masiv de locuri de munca si companii pierdute. Daca Mexicul nu vrea sa plateasca pentru zidul atat de necesar, atunci ar fi mai bine ca anuleze apropiata vizita", a scris Trump pe Twitter.

The U.S. has a 60 billion dollar trade deficit with Mexico. It has been a one-sided deal from the beginning of NAFTA with massive numbers...- Donald J. Trump (@realDonaldTrump)

January 26, 2017

of jobs and companies lost. If Mexico is unwilling to pay for the badly needed wall, then it would be better to cancel the upcoming meeting.- Donald J. Trump (@realDonaldTrump)

January 26, 2017


Pe de alta parte, ministrul mexican al Economiei, Ildefonso Guajardo, a declarat joi ca discutiile sale la Washington cu un consilier-cheie in domeniul comercial al lui Trump, cu privire la viitorul relatiilor comericale, arata ca partea americana este receptiva la punctul de vedere al Mexicului.

Guajardo a declarat pentru televiziunea mexicana ca a discutat miercuri indelung cu Peter Navarro, un consilier pe probleme comerciale al lui Trump, despre modul in care cele doua tari ar trebui sa modernizeze Acordul de liber-schimb nord-american (NAFTA) si cum sa evite obstacole in calea liberului schimb.

Trump a semnat miercuri directivele pentru constructia zidului

de circa 3.200 de km lungime, ce va fi ridicat la granita Statelor Unite cu Mexicul. Constructia sa va incepe in urmatoarele luni.

Trump a precizat ca ridicarea zidului va incepe din banii contribuabililor americani, dar in final liderii mexicani vor plati.

Mexicul a anuntat, insa, in mai multe randuri, ca nu va plati nimic.


Niciun comentariu: