joi, 26 ianuarie 2017

Un american bogat și zgârcit. Adevărul.ro

Donald Trump reduce contribuţiile financiare ale Statele Unite la ONU şi în lumeAdministraţia Trump pregăteşte două decrete care prevăd reducerea contribuţiilor financiare ale Statelor Unite la mai multe agenţii ale ONU şi organizaţii internaţionale, relatează cotidianul american New York Times.

Potrivit New York Times, noul preşedinte american Donald Trump a semnat un proiect de decret privind crearea unui comitet însărcinat cu examinarea reducerii contribuţiilor financiare la mai multe organizaţii internaţionale, inclusiv ONU.

Trump recomandă recalcularea banilor alocaţi operaţiunilor de menţinere a păciii, Curţii Penale Internaţionale şi ajutorării ţărilor care „se opun unor decizii importante ale Statelor Unite“. Nici fondul Naţiunilor Unite pentru Activităţile Populaţiei nu va scăpa neatins.

Statele Unite acoperă 22% din bugetul operaţional al ONU şi 28% din cel destinat operaţiunilor de menţinere a păcii desfăşurate sub egida acestui organism internaţional.

Trump vrea să nu mai aloce bani organizaţiilor şi statelor care recunosc statutul de membru în cazul Autorităţii Palestiniene sau Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, care susţin programe de întrerupere voluntară a sarcinii sau care încalcă sancţiunile împotriva Iranului sau Coreei de Nord. Autoritatea Palestiniană are statut de observator la ONU începând din 2012.

Pentru organizaţiile internaţionale care nu intră sub incidenţa acestor criterii, Trump recomandă o scădere globală a contribuţiilor financiare cu cel puţin 40%.

ONU este aspru criticată în Statele Unite. Recent, câţiva aleşi republicani au depus un proiect de lege în Congres privind ieşirea Statelor Unite din ONU, justificându-şi alegerea prin faptul că americanii nu trebuie să plătească pentru o organizaţie care nu apără interesele lor.

Al doilea proiect de decret impune un moratoriu asupra tuturor tratatelor multilaterale care nu sunt „direct legate de securitatea naţională, extrădare sau comerţul internaţional“, scrie New York Times.

Documentul este însoţit de o notă explicativă care menţionează două acorduri multilaterale iniţiate sub egida Naţiunilor Unite, şi anume Convenţia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor şi Convenţia cu privire la drepturilor copilului. Ori Statele Unite încă nu au ratificat aceste convenţii.

La sfârşitul lui decembrie  2016, Donald Trump a spus foarte clar ce crede despre Naţiunile Unite. „ONU are un potenţial foarte mare, dar acum este doar un club în care oamenii se adună, stau de vorbă şi se simt bine. Este atât de trist!“, a scris preşedintele american pe contul său de Twitter.

Administraţia Trump va reexamina şi ajutorul alocat în ultimul moment palestinienilor de către fostul preşedinte Barack Obama.

„Departamentul de Stat va reexamina acest ajutor aprobat în ultimul moment de administraţia precedentă şi va face ajustările necesare pentru a se asigura că el corespunde priorităţilor administraţiei Trum-Pence“, a anunţat miercuri Mark Tonner, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat sub administraţia Obama. Mark Tonner asigură interimatul la Departamentul de Stat.

Potrivit lui Tonner, ordinul privind deblocarea a 220,3 milioane de dolari (aproape 205 milioane de euro) pentru programe de reconstrucţie în Fâşia Gaza a fost dat de fostul şef al diplomaţiei americane John Kerry.


Niciun comentariu: