luni, 27 februarie 2017

Salarii decente pentru cercetatori

Cercetătorii români vor fi plătiţi cu până la 4.300 de euro pe lună, după ce au fost modificate regulile de salarizare din cadrul Programului Orizont 2020Cercetătorii români din cadrul programului Orizont 2020 vor fi plătiţi cu până la 4.300 de euro pe lună, după ce Comisia Europeană a schimbat regulile de salarizare pentru cercetătorii din acest program de cercetare, potrivit unui comunicat de presă al europarlamentarului Sorin Moisă.

„Comisia Europeană a anunţat astăzi, la Bruxelles, prin vocea Comisarului pentru Cercetare, Ştiinţă şi Inovare, Carlos Moedas, schimbarea regulilor de salarizare pentru cercetătorii din programul Orizont 2020, schimbare care va permite cercetătorilor români să fie plătiţi cu până la 4.300 de euro pe lună (exclusiv taxele plătite de angajator), în loc de plata la nivel de salariu de bază în propria instituţie de cercetare, ca până în prezent. În esenţă, decizia permite plata la nivelul standard din proiectele de cercetare finanţate la nivel naţional, care, în mod paradoxal, prin introducerea regulii ,,salariului de bază’’ la nivel european, permiteau o remunerare mult mai interesantă decât proiectele europene, informează europarlamentarul Sorin Moisă, printr-un comunicat de presă.


Modificările vin după ce europarlamentarul a adresat o scrisoare deschisă pe această temă Preşedintelui Comisiei Europene, în noiembrie 2016, atrăgându-i atenţia că, în România, din motive financiare, plata cercetătorilor este bazată pe proiecte, salariul de bază al cercetătorilor, în general foarte mic, încurajându-i pe aceştia să aplice pentru proiecte de cercetare, şi a cerut găsirea unei soluţii care să permită plata decentă a cercetătorilor români.


„Mă bucur ca apelul meu, laolaltă cu cel al altor colegi români, a fost auzit, şi Comisia Europeană a găsit, fie şi ceva mai târziu decât ar fi fost ideal, o soluţie la această problemă pe care ar fi trebuit să nu o avem din capul locului. Mă bucur că de acum înainte cercetătorii români vor putea fi plătiţi în mod demn, transformând o invitaţie la emigrare într-un motiv de a rămâne şi a crea acasă, într-o ţară care deja suferă de un sfert de secol o dureroasă hemoragie a elitei sale tehnice, ştiinţifice, profesionale", a spus Moisă.


Programul Orizont 2020 este un amplu program de Cercetare si Inovare derulat de Uniunea Europeana. 


Orizont 2020 este instrumentul financiar de implementare a Uniunii Inovarii, iniţiativa Europa 2020 ce vizează asigurarea competitivităţii globale în Europa.


Niciun comentariu: