duminică, 9 iulie 2017

10 iulie 2017, prin grădină

Afinul de cultura sau afinul american, este o specie arbustiva cu o dinamica deosebita in ultimii ani, se extinde tot mai mult in cultura in tara noastra datorita cererii ridicate pe piata care este in crestere in Europa.
Afinul se adapteaza bine atat in zonele de campie dar mai ales in zonele de deal si de munte fiind o specie rustica rezistenta la gerurile puternice din timpul iernii si la bolile foliare avand mai putini agenti patogeni decat alte specii mai sensibile.
Factorul limitativ pentru cultura afinului este aciditatea solului. Afinul de cultura se dezvolta bine pe soluri usoare, bine drenate, fertile si cu un pH intre 4,5-5,5, prefera solurile acide. In caz contrar planta nu se dezvolta si in cele din urma moare.
Solurile cu pH mai ridicat pana inspre 6,5-6,7 pot fi ameliorate prin cresterea aciditatii si scaderea pH prin diferite modalitati: folosirea turbei acide la plantare, rumegus de conifere, sulf muiabil, sulfat de amoniu, uree sau alte ingrasaminte care ajuta la cresterea aciditatii.
In functie de analizele solului trebuie respectat un program foarte strict de fertilizare si amendare a solului pentru a mentine echilibrul aciditatii in sol in limitele optime.
In solurile cu nivelul pH-ului peste 6,5-6,7 nu se recomanda infiintarea plantatiilor de afin datorita cheltuielilor prea mari si ineficiente cu cresterea aciditatii solului.
In conditii optime de cultura afinul este specie cu randamente deosebite. Planta creste pana la inaltimea de 2 m (7-8 ani) si produce regulat, cu randamente mari pana la 45-50 ani. Este o cultura longeviva cu deosebit de multe avantaje, atat datorita calitatilor gustative si terapeutice cat si din cauza multiplelor utilizari: industria gemurilor, siropuri, vinuri, marmelade, cofetarie, farmacie etc.
Afinul este o specie iubitoare de lumina, se planteaza in locuri insorite, si pretentioasa la lipsa de apa din sol, avand cerinte mari fata de apa.
Se recomanda plantarea doar in zonele cu sursa de apa sigura pentru irigare, consumul de apa la ha este undeva de 40-50.000 l apa/saptamana in perioadele secetoase.
Necesita instalarea unui sistem de irigare prin picurare cu posibilitate de ferti-irigare pentru creeare de conditii optime nutritiei plantelor si mentinerea aciditatii solului.
La o tehnologie corecta de cultura si conditii optime de sol afinul poate da productii mari de peste 12-15 t fructe/ha, pretul de valorificare fiind foarte bun ceea ce explica extinerea tot mai mult in cultura a acestei specii.
Exista mai multe sisteme de cultura la afin cel mai mult se practica plantarea pe biloane cu agrotextil si turba acida sau plantarea in camp fara binoane cu mulcire de rumegus de conifere.Trei specii de flori aclimatizate in curtea noastră. 

Rudbekia hirta isi schimba locul an de an. Black eyed Susan este galbenă ca holdele aurii.

Anul acesta trei firave fire de Echinaceea Purpurea ne uimesc prin puritatea lor. Așteptăm anul ce va sa vie. Oare se vor înmulți?


Parafrazându-l pe Lucian Blaga: "Veșnicia s-a născut la țară".

V-am vorbit întro mică descriere, anterior, de frumusețea vieții la țară. Vă aminteam de micile plăceri. După ce facem ochi, prima vizită este în gradina de legume si în livadă. Prin roua răcoroasă ajung la castraveţi care stau ascunși în tufiș precum cârtiţele în pământ sau aricii în arbuștii de lângă gard. Printre frunze ii caut. Pun mâna pe ei și inţeapă. Nu se lasă ușor îndepărtați din culcușul lor. Odată scoși de moț afară, mă îmbie cu mireasma lor. Parcă zic:- Hai repede pe masa din bucatarie.

Afinul, prunul și alte curcubitacee mă cheamă la ei. Gustă-ne! Te-am așteptat. Nu uita de popii care ni i-ai promis. Dacă nu ii aduci repede noi o să ne supărăm rău de tot. Crengile aplecate de greutatea roadelor plâng după popii ce tocmai i-am adus din pădure. Nu-i bai prunilor. Azi nu mai uit și am să vă  îndrept.

Începutul unei zile de muncă, călduroase, pe plaiurile prahovene.

Acum treizecișiopt de ani venea pe lume un alt băiat în casa noastră, azi si el tată a doi băieți, lumina vieții lui si bucuria noastră, a bunicilor. O zi de iulie ca oricare alta. La nasterea lui m-am făcut criță in casa unor prieteni, azi răspândiți ca ciorile pe mapamond.
Plantele medicinale se culeg intro zi călduroasă și, de obicei, când sunt o treime înflorite, ceea ce am și făcut.


Trimiteți un comentariu