sâmbătă, 22 iulie 2017

Borșul

Borșul acru reglează glicemia și previne infarctul. Cum îl preparăm în condiții casnice.


Borșul acru este un lichid dulce – acrișor, gătit din tărâțe de secară sau de grâu, ingredientul ideal al ciorbelor de casă.

Pe lângă faptul că face un gust deosebit sorbiturilor, mai este și foarte folositor, prin componența sa bogată în vitamine: complexul de vitamine B care știm bine, contribuie la menținerea metabolismului, a sănătății pielii, tonusului muscular ș.a., vitamina D, care ne apără organismul de microbi şi vitamina H sau B7, fiind parte componentă a complexului vitaminei B – biotina care lucrează ca energizant pentru organismul uman.

În același timp mineralele precum: fosforul, magneziul, calciul, oligoelementele, enzimele fac și ele parte din componența borșului acru. Astfel, acest lichid din grâne este larg răspândit și în medicina naturistă la tratamentul diferitor tulburări precum: astm, anemie, sinuzită, bronșită ș.a.

Mai nou, s-a constatat că borșul de casă reglează și nivelul glicemiei, iar unii terapeuți susțin ferm că pentru a preveni infarctul și cancerul de colon e bine să folosim borșul acru periodic, astfel o să ne asigurăm un echilibru al sănătății.

Noi am selectat din multitudinea de rețete, cea mai ușoară și potrivită metodă de preparare a borșului acru, după autoarea cărții ”Frumusețe și sănătate prin hrana vie”, doamna Elena Niță Ibrian, specialist iscusit în bucătăria crudă sau fără foc.

Află și:  Alte utilizări ale cărbunelui medicinal decât cele pe care le cunoști. Află beneficiile acestuia!

Mai jos aveți ingredientele celei mai bune rețete de borș acru de casă:

Tărâțe de grâu – 450 gr.

Mălai – 150 gr.

Orz – 250 gr.

Ovăz – 250 gr.

Drojdie de bere – 25 gr.
Sau puteți folosi în loc: 100 gr de pâine sau huşte.

Apă – 10-12 litri;

Vișin – câteva crenguțe fine;

Busuioc – o crenguță;

Leuștean – un mănunchi;Pentru a da o culoare ușor spre roz a borșului acru folosim:

Sfecla roșie – o sfeclă medieGata cu ingredientele să trecem la gătit:

Tărâțele de grâu împreună cu mălaiul și făina de orz și ovăz se toarnă într-un borcan de 10-12 litri lăsați la înmuiat în 2 litri de apă crudă pentru 2-3 ore.

După 3 ore de șezut se adaugă 4 litri de apă încălzită la 40 de grade și se amestecă neaparat cu o lingură de lemn.

Adăugăm drojdia de bere sau pâinea înmuiată în apă din timp sau huștele pregătit;

Adăugăm crenguțele de busuioc, vișin și mănuchiul de leuștean.

Adăugăm sfecla roșie, pentru a-i da culoare borșului nostru.

Turnăm apă călduță peste întreg amestec.

Mixtura făcută se acoperă cu tifon și se lasă timp de 48 de ore la un loc călduț, amestecând atent de 3-4 ori pe zi.

După 4 zile de șezut strecurăm drojdia și turnăm lichidul curat în sticle închise ermetic, apoi le dăm la frigider.

După ce am stors bine borșul, la fundul tifonului au rămas rămășițe de tărâțe, numite huște.Află și:  Consumă regulat o combinație care te va ajuta să scapi de problemele cu vederea, ficatul și colonul!

Huștele le putem păstra la frigider pentru o nouă preparare de borș acru, valabil pentru maxim 2 luni de zile sau le putem găti de-ndată:

Într-un vas umplut cu 2-3 litri de apă, adăugăm 250 gr. de tărâțe și o felie de pâine.

Amestecăm cu apă caldă care ar acoperi tărâțele. Pasta obținută o acoperim bine și o lăsăm la fermentat la temperatura camerei pentru minim 48 de ore, până ce ne vine un miros și gust de acru.

Pasta obținută în cele 48 de ore e bună pentru a fi utilizată la prepararea unei noi partide de borș.Important:

Nu recomandăm să păstrați borșul în sticle de plastic, dar dacă totuși o faceți, atunci vă sfătuim ca la momentul în care ați folosit o parte din borșul din sticlă și aceasta nu mai e plină, apăsați îndrăzneț la mijlocul sticlei până îi iese tot aerul iar borșul ajunge la gura sticlei, acoperiți apoi repede sticla cu un capac și lăsați-o din nou la frigider.  Astfel borșul nu își va pierde din componentele sale benefice.

Cu drag pentru sănătatea voastră și a celor dragi vouă, vă rugăm să transmiteți mai departe linkul, ca să afle cât mai multă lume despre beneficiile nemaipomenite ale borșului acru de casă și cât de ușor poate fi preparat acesta chiar și de un începător al culinăriei.


Trimiteți un comentariu