vineri, 7 iulie 2017

Chimia românească scoate capul din mocirlă

Societatea băcăuană Chimcomplex SA Borzeşti, membră a grupului SCR, a depus joi oferta angajantă pentru preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea * prin această tranzacţie se vizează crearea unui gigant românesc în industria chimică * grupul SCR este deţinut de omul de afaceri Ştefan Vuza

Combinatul chimic Chimcomplex Borzeşti, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a anunţat că a depus joi oferta pentru preluarea activelor Oltchim din Râmnicu Vâlcea. Compania vizează crearea unui gigant românesc în industria chimică, prin înfiinţarea Companiei Române de Chimie. Termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea pachetelor de active ale combinatului Oltchim, aflat în insolvenţă, a fost prelungit până în 6 iulie, ora 18.00.

Până în prezent, două companii au anunţat oficial că sunt interesate să preia activele Oltchim: Chimcomplex, societate controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, şi grupul germano-polonez PCC, acţionar minoritar al combinatului.

Potrivit oficialilor SCR, care deţine în prezent Chimcomplex, grupul va deveni garantul direct al tranzacţiei, având active de peste 120 de milioane de euro.

Potrivit oficialilor companiei, Chimcomplex vizează pe mai departe crearea Companiei Române de Chimie - viitor jucător important din punctul de vedere al relevanţei regionale în industria chimică, precizează compania.

Ce se vrea prin noua companie

Planul de afaceri al acestei noi entităţi este fundamentat pe relansarea chimiei româneşti, incluzând posibilitatea de creştere a producţiei industriale la peste 1 miliard de euro anual, în 7 ani de la preluare, precum şi crearea de locuri de muncă la peste 9.000 pe orizontală şi verticală, cât şi pe diversificarea operaţiunilor comerciale în întreagă regiune. „Sunt optimist şi cred în bunele intenţii ale factorilor decizionali, respectiv ale administratorilor judiciari şi ale creditorilor Oltchim faţă de viitorul acestui Combinat - fanion al industriei chimice româneşti şi al tuturor oamenilor din Râmnicu Vâlcea dependenţi în mod direct de bună funcţionare a acestuia. Oferta pe care am depus-o este una corectă, sustenabilă şi bine asumată, iar faptul că avem resursele umane, know-how-ul şi resursele financiare ar trebui să fie hotărâtor în luarea unei decizii, astfel încât Oltchim împreună cu Chimcomplex să redevină acel etalon pe care îl merită industria chimică românească pe plan intern şi regional prin intermediul Companiei Române de Chimie“, a declarat Virgiliu Băncilă, preşedintele Chimcomplex, citat în comunicat.

În sprijinul Chimcomplex s-au alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifra de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene coordonate de ING şi două fonduri de investiţii din Londra şi Dubai.

Grupului SCR, care deţine în prezent Chimcomplex, şi care va deveni garantul direct al tranzacţiei, având active de peste 120 de milioane de euro, i se alătură patru parteneri de afaceri puternici dintre care unul din Turcia şi unul din Italia. „În aceste condiţii, este evident că nu vom reduce niciun salariu şi ne dorim chiar să creştem veniturile tuturor celor care doresc să se implice activ în restructurarea pozitivă a companiei. Aşa cum s-a întâmplat şi în 2003, la privatizarea Chimcomplex, aşa vom face şi la Oltchim: vom şti să asigurăm lin şi cu succes tranziţia de la sistemul de stat la cel privat“, a mai spus Băncilă.

Industria chimică, în topul producţiei

Înfiinţarea Companiei Române de Chimie va urma exemplele recente din alte ţări vecine, cum ar fi Polonia, unde în urmă cu 10 ani s-a relansat producţia de îngrăşăminte prin reunificarea unui număr de 16 combinate chimice de stat şi private într-o nouă companie — Grupa Azoty. Alte exemple de centralizare a operaţiunilor la nivel european sunt companiile BASF Germania, Dow Chemicals, Mol Ungaria şi Todisco Grup Italia.

Industria chimică românească a înregistrat un puternic declin după anii 1990, când se află pe locul 10 mondial că volum al producţiei, având la nivel naţional o pondere de 16,9% din totalul producţiei industriale. Din cele 72 de combinate şi fabrici au rămas în funcţiune în 2016 doar 14, ce asigura o producţie chimică a României de 11 ori mai mică decât cea înregistrată în 1990.

Potrivit comunicatului, Compania Română de Chimie se doreşte a fi acea companie ce va repune România pe harta industriei chimice din Europa, având în vedere forţa comercială pe care o vor avea împreună cele două combinate.

Probabil că mai sunt şi alţi competitori, dar singurul de elită este gigantul germano-polonez PCC, cu care suntem pregătiţi să luptăm cu toate armele, pentru a-l învinge. Vânzarea Oltchim este un eveniment major în economia României şi am dori să avem sprijin de la întreg mediul de afaceri, aşa cum am primit de la mediul universitar. Credem că organizatorul licitaţiei va fi corect şi ne va declara calificaţi în confruntarea directă cu PCC, urmând ca cel care va avea oferta cea mai bună să câştige“, a mai spus Virgiliu Băncilă.


Autor: Alina StanTrimiteți un comentariu