luni, 24 iulie 2017

Furnizori agricoli autohtoni și hipermaketurile.


Pepenele de Gottlob a intrat în marile supermarketuri. „Au renunţat la lubeniţa din Grecia şi Turcia în favoarea produselor de la noi” FOTO

Suntem în plin sezon al lubeniţei de la Gottlob. Marea noutate din acest an este că producătorii din Timiş au pătruns în marile supermarketuri.

Politica marilor hipermarketuri şi supermarketuri de a sprijinii producătorii locali dă roade. După ce ani de zile se plângeau că nu reuşesc să vândă marfa din cauza produselor aduse din Grecia şi Turcia, în acest sezon producătorii producătorii de lubeniţă de la Gottlob au semnat contracte cu magazine precum Profi, Auchan, Careffour şi Metro, care au decis să promoveze agricultura locală. Acesta este marea noutate de la Gottlob - patria lubeniţei bănăţene. 

 

Noile oportunităţi de desfacere i-a făcut şi pe producătorii locali să se orienteze. În acest an, au renunţat complet la exporturi. Cristian Cerba, viceprimarul din Gottlob, era unul dintre agricultorii din zonă care vindea lubeniţă şi în străinătate, în Germania, Ungaria, Austria sau Cehia. 

 

“Anul acesta nu mai avem export. Am intrat în supermarketuri. Vestea bună este că marile supermarketuri au renunţat la lubeniţa din Grecia şi Turcia şi au început să vândă lubeniţă românească. A fost extrem de simplu. Am trimis o scrisoare de intenţie către toate supermarketurile, iar în cinci minute m-au sunat cei de la Profi. Anul acesta am mai puţină lubeniţă, doar 5 hectare, pentru că tot pe baza contractului cu Profi la trimit şi roşii, conopidă, varză", a declarat Cristian Cerba. 

 

Agricultorul spune că are un contract cadru semnat cu Profi, prin care o dată la două zile trimite un camion. 
 

“Suntem patru producători de la Gottlob care dăm marfă la Profi. Nu s-a semnat pe o cantitate anume, tocmai să nu se supere nimeni. Fiecăruia îi vine rândul să trimită. În plus, nici cei de la Prof nu ştiu câtă marfă le trebuie. Dar o dată la două zile trimit un camion. E un alt stil de lucru. Marfa trebuie cântărită, încărcată în paleţi de 400 de kilograme, trebuie să trimiţi cu camionul", a povestit Cerba. 

“Sunt unii care obţin culturi între 60 şi 80 de tone la hectar"
 

Recoltarea lubeniţei de Gottlob este în plină desfăşurare. Fermierii lucrează pe aproximativ 200 de hectare.

“Sezonul de lubeniţă a început de aproximativ trei săptămâni. Producătorii noştri comercializează deja acest produs. Vând atât în zonă, cât şi în judeţe limitrofe. Un lucru îmbucurător este că producătorii au început să aibă relaţii contractuale direct cu marii comercianţi. Sunt câţiva care au contrate cu marile magazine Auchan, Metro, Carefour, Profi şi altele. Fiecare s-a dus indivual, şi-au perfectat formele legale. Este un an bun, sunt unii care obţin culturi între 60 şi 80 de tone la hectar. Avem undeva la 200 de hectare. Suprafaţa s-a cam diminuat comparativ cu anii trecuţi. Avem în jur de 40 de producători importanţi la Gottlob, mă refer la cei care au cantităţi şi suprafeţe însemnate", a declarat Daniel Ivancea, secretarul Primăriei Gottlob.

 

Lubeniţa de Gottlob e mai dulce ca niciodată 

 

Temperaturile ridicate din această primăvară-vară au făcut ca lubeniţa de la Gottlob să fie de cea mai bună calitate. Producătorii locali spun că în acest an au o cantitate mai mică decât anul trecut, dar fructele zemoase sunt mai dulci ca niciodată. 

 

„Anul acesta lubeniţa este foarte bună pentru cei care o cumpără. Fiind temperaturi foarte ridicate, mult soare, lubeniţa este net superioară din punct de vedere al gustului. Deşi am suferit pe bază de producţie, avem mai puţină cantitate la hectar, calitatea este mult mai bună decât în anii trecuţi. Este vremea preferată a lubeniţei, dar nu şi a noastră, a oamenilor, pentru că trebuie să culegem pe călduri foarte mari", spune Nicu Creţu, care alături de familia lucrează 12 hectare de lubeniţă.  

Fraţii Nicu şi Corneliu Creţu au moştenit îndeletnicirea de la tatăl lor, Beani Creţu. Toţi trei sunt şi pastori penticostali dar şi cultivatori de lubeniţă.
 

„În coplărie veneam tot timpul în câmp. Dar de pe la 13 ani, ţin minte că m-am apucat mai serios, ajutându-l pe tata. Şi uite că deja am 17 ani de lubeniţă. Asta în perioada de vară, pentru că în primăvara-toamnă avem şi alte activităţi", a adăugat Nicu Creţu, care este şi profesor de religie. Predă la şcoala primară, gimnaziu şi liceu, la Gottlob, Lovrin şi Sânnicolau Mare. 

 

Vând lubeniţă la marginea drumului
 

Familia Creţu poate fi întâlnită în acestă perioadă pe marginea drumului, între Gottlob şi Grabaţ. Au acelaş loc de ani de zile, aşa că lumea îi cunoaşte, şi-au format deja şi o clientelă fidelă. Vând lubeniţă şi angrosiştilor, direct din câmp, iar din 2012, livrează marfă şi în diferite magazine. Până acum erau singurii care vindeau şi la supermarketul Profi, cu care aveau contract din 2012.  

„Suntem mulţumiţi cu producţia şi cu calitatea. Estimăm o producţie de 40-50 de tone pe hectar la lubeniţa <Top gun>, care este regina. Celelalte soiuri sunt mai slabe. Vindem la en-gross, aici la şosea, avem câteva magazine", a spus Beani Creţu.

 

“Temperaturile ridicate favorizează producţia de lubeniţă"

 

Vasile Boldică este un alt producător important de lubeniţă. Lucrează alături de familie pe o suprafaţă de şase hectare. 
 

“Este un an foarte bun pentru că temperaturile ridicate favorizează producţia de lubeniţă. Din punct de vedere al calităţii este mai bun decât cel din anii trecuţi, avem o lubeniţă dulce", a declarat Vasile Boldică, care a început să cultive lubeniţă în anii comunismului, prin anii 80. “Pe vremea CAP-ului, primeam loturi de câte 0,15 hectare, care se cultiva cu lubeniţă. Era o sursă de venit pe lângă ce obţineam noi la CAP. Atunci vindeam numai în piaţă. Şi CAP-ul se ocupa cu lubeniţe, avea suprafeţe destul de mari. Noi am început cu suprafeţe mici. După Revoluţie, când au început să dea pământ la oameni, au crescut suprafeţele", a mai spus Vasile Boldică. 

Trupa Magazin la Gottlob
 

Gottlobenii vor trage linie la mijlocul lunii august, când va avea loc cea de-a noua ediţie a Festivalului Lubeniţei. Evenimentul este programat în perioada 15-16 august, iar printre cei care vor concerta la Gottlob se numără trupa croată Magazin, o legendă din fostul spaţiu Iugoslav.

 


Trimiteți un comentariu