miercuri, 26 iulie 2017

Negrilică


Mulți ani am cultivat această plantă in grădină, fără să îi cunosc proprietățile medicinale. Am folosit-o ca și condiment, in loc de piper. Istoria plantelor medicinale și studiile recente mă fac să redescopăr virtuțile acestei plante. Mai jos am compilat două articole, mai mult sau mai puțin științifice. Nu degeaba se spune: Natura este mama noastră.

NEGRILICĂ. Nigella sativa. Plantă erbacee anuală din familia Ranunculaceae, ceea ce o face vară îndepărtată cu bujorul sau anemonele. Dar, deși această familie este cunoscută mai degrabă pentru speciile decorative, ea conține și câteva specii condimentare, cu valoare în bucătărie, apreciate ca atare din timpuri străvechi. Negrilica este o plantă scundă, ce poate crește numai până la 30 cm. Dezvoltă o tulpină dreaptă, subțire, ușor ramificată, care formează o tufă rotunjită cu frunzele mici, adânc divizate, cu aspect de ace moi și o culoare verde-argintie. Florile de negrilică sunt mari și delicate, cu formă stelată și de la 5 la 10 petale colorate bleu sau alb-cenușiu, în funcție de varietate. La maturitate dau naștere unor capsule mari, umflate, compuse din 5 păstăi în care se găsesc numeroase semințe negre cu aspect intens și catifelat. Acestea sunt folosite drept condiment și sunt motivul pentru care planta intră pe lista noastră.

La prima vedere semințele seamănă cu cele de ceapă, drept urmare, uneori, sunt numite popular și semințe-de-ceapă-neagră. Însă diferența se observă imediat ce sunt frecate între degete – emană un parfum plăcut, ușor picant, cu o aromă ce amintește de oregano.

Negrilica este originară din Orient, din regiunile întinse ale vechiului Imperiu Persan unde crește încă sălbatică, dar este și cultivată în scopuri comerciale. Cu asemenea origini, nu este de mirare că negrilica este o plantă care suportă fără probleme temperaturile ridicate și expunerea neîntreruptă la soare puternic. Este rezistentă, nepretențioasă, în ciuda aspectului delicat și nu necesită îngrijiri speciale. Se seamănă primăvara, iar până în august ea își coace semințele negre.

A fost cultivată și utilizată în scopuri culinare sau medicinale de-a lungul istoriei cunoscute, în India, în Egipt (semințe de negrilică au fost descoperite în mormântul lui Tuthankamon), în țările Orientului Apropiat și Mijlociu (o primă mențiune scrisă apare chiar în Vechiul Testament, în cartea lui Isaia 28: 25, 27 – dar în scripturile românești cuvântul evreiesc ketzakh, care înseamnă, fără dubiu, negrilică a fost tradus greșit prin măzăriche.

La noi negrilica se cunoaște demult și a primit diverse denumiri populare: cernușcă sau cenucșă (ambele din slavonă), negrușcă, nigelușă sau negroșică (dintr-un cuvând latin, niger, care înseamnă negru), coriandru-roman, chimen-negru (deși această denumire îi este desemnată mai degrabă unei alte plante cunoscută internațional drept black-cumin, Bunium bulbocastanum), susan-negru sau, cum deja am menționat, semințe-de-ceapă-neagră.


Egiptenii, perșii și mai apoi evreii si arabii utilizau semințele de negrilică pentru tratarea leprei, malariei, mușcăturilor de serpi veninosi, boli pulmonare, parazitoze intestinale, cefalee și dureri de dinți. În Islam există tradiția cuvintelor profetului Mohamed care spunea că ”în aceste boabe negre se află remedii pentru toate bolile în afara morții”.

Din Egipt și Iran popularitatea acestor semințe negre a trecut spre est în India, iar spre vest în Africa de nord. În Europa răsăriteană, obiceiul folosirii lor a fost dus mai departe de greci și turci prin Peninsula Balcanică.

În spațiul indian se folosește un amestec de 5 condimente, celebru deja în toată lumea, numit panch phoron, care cuprinde în părți egale negrilică, schinduf, chimen, muștar-negru și fenicul. Amestecul este în mod tradițional prăjit în ulei, înainte de-a fi adăugat la mâncărurile cu curry de legume sau carne de miel și este ”secretul” acelui gust aparte pe care îl are ucătăria indiană.

Semințele de negrilică sunt întrebuințate, mai cu seamă, la mâncărurile de legume și carne și pentru condimentarea pâinii turcești sau a lipiilor naan. Așa cum am mai spus gustul lor este mai bogat și mai bun după ce sunt puțin prăjite. Măcinate sau mestecate, aceste semințe au o aromă un pic amăruiw, iute și afumată, cu un parfum ca de oregano. Se zdrobesc ușor în mojar și pot fi adăugate chiar și la prăjituri, în patiserie sau în biscuiți, asemeni semințelor de mac sau susan.

În spațiul românesc cea mai răspândită întrebuințare a semințelor de negrilică a fost la condimentarea brânzei telemea, dar și a altor tipuri de brânză și cașcaval – un obicei păstrat în zonele rurale cu tradiții de prelucrare a laptelui, dar redescoperit pe piața națională abia în ultimii ani, în urma reapariției magazinelor cu brânzeturi tradiționale.


Se mai poate folosi pentru aromatizarea oțetului sau dressingului, alături de tarhon și coriandru, atunci când este utilizat la salatele de verdețuri și untișor. Se potrivește de minune la mâncărurile de varză și conopidă și pentru aromatizarea supelor cremă de ștevie, măcriș, dovlecei, morcovi sau gulii. Măcinate, împreună cu semințele de muștar, dau o aromă delicată și originală umpluturilor pentru cârnații de oaie sau porc.

Aceasta umila, dar imens de puternica samanta omoara MRSA (Stafilococus aureus multiplu rezistent, la mai multe tipuri de antibiotice), vindeca acele corpuri otravite de arme chimice, stimuleaza regenerarea celulelor beta muribunde din pancreasul diabetic, si face inca si altele, despre care putini stiu ca exista.
Semintele plantei anuale cu flori, Nigella Sativa, au fost pretuite pentru proprietatile lor vindecatoare din timpuri imemoriale. Desi este numita de catre vorbitorii de limba engleza ca susan negru, coriandru roman, chimen negru, sau samanta cepei, este cunoscuta astazi in principal ca samanta neagra (in romaneste negrusca sau negrilica), care cel putin constituie o descriere corecta a aspectului ei fizic.
Cele mai timpurii consemnari ale cultivarii si utilizarii ei provin din Egiptul antic. De fapt uleiul de negrusca a fost gasit in mormantul faraonului Tutankamon, datat de acum 3 300 de ani. [i] In culturile arabe, chimenul negru este cunoscut ca Habbatul barakah, insemnand „samanta binecuvantarii”. Se mai crede ca profetul Mahomed a spus despre ea ca „este un remediu pentru toate bolile, in afara de moarte”.
Multe dintre beneficiile de sanatate atribuite chimenului negru au fost pe deplin confirmate in literatura biomedicala. De fapt, din 1964 si pana acum, exista 458 de studii publicate si revizuite care fac referinta la aceasta planta.
Astfel s-au identificat peste 40 de afectiuni care ar putea beneficia de pe urma utilizarii plantei, inclusiv peste 20 de actiuni farmacologice pe care le prezinta, cum ar fi:


Analgezic (impotriva durerii)
Antibacterian
Anti-inflamatornegrusca 1
Anti-ulcer
Anti-colinergic
Anti-fungic
Ant-hipertensiv
Antioxidant
Antispasmodic
Antiviralnegrusca 1
Bronhodilatator
Inhibitor al glucogenezei (antidiabetic)
Hepatoprotector (protejeaza ficatul)
Hipotensiv
Sensibilizeaza fata de insulina
Inductor de interferon
Antagonist al leucotrienelor
Renoprotector (protejeaza rinichii)
Inhibitor al factorului alfa de necrozare tumorala
Aceste 22 actiuni farmacologice sunt doar un subset al unui mult mai mare numar de proprietati benefice intrinseci chimenului negru. Desi este remarcabil ca aceasta samanta are abilitatea de a modula pozitiv atat de multe trasee biologice, aceasta este de fapt o manifestare printre plantele medicinale traditionale.
Cei de la greenmedlife.info au identificat 1600 de compusi naturali cu o larga gama de beneficii pentru sanatate, si sunt doar in primii 5 ani de indexare obisnuita. Exista de asemenea alte zeci de mii de alte substante care au fost deja cercetate, cu sute de mii de studii in sprijinul valorii lor medicinale (MEDLINE, de unde provin rezumatele studiilor, are peste 600 000 de studii clasificate ca privitoare la Medicina Complementara si Alternativa).
Negrusca a fost cercetata pentru o serie de afectiuni iar dintre cele mai deosebite aplicatii includ:
Diabetul de tip 2: Doua grame de negrusca pe zi a avut ca rezultat reducerea glicemiei a jeun (pe stomacul gol), micsorarea rezistentei la insulina, sporirea functiei celulelor beta, si reducerea hemoglobinei glicozilate la subiectii umani. [ii]
Infectia cu Helicobacter Pylori: Negrusca poseda actiune utila anti H. Pylori, comparabila cu terapia tripla de eradicare. [iii]
Epilepsie: Negrusca este traditional cunoscuta ca avand proprietati anticonvulsive. Un studiu din 2007 despre copiii epileptici, a caror afectiune era refractara la tratamentul medicamentos conventional, a gasit ca un extract apos a redus semnificativ actiunea epileptica. [iv]
Hipertensiune : Utilizarea zilnica a 100 pana la 200 de mg de extract de negrusca, de doua ori pe zi, timp de 2 luni, a avut un efect de micsorare a presiunii sanguine la pacientii cu usoara hipertensiune. [v]
Astm: Timochinona, unul dintre constituentii activi principali ai Negellei Sativa (chimenul negru), este superior medicamentului fluticazona la modelul animal de astm. [vi] Un alt studiu, de data asta pe subiecti umani, a gasit ca extractele de chimen negru (negrusca) cu apa fierbinte au un efect antiastmatic relativ puternic asupra cailor respiratorii afectate de astm. [vii]
Tonsilofaringita acuta: caracterizata prin inflamarea amigdalelor sau faringelui (dureri in gat), majoritar virala in origine, capsulele de negrusca (in combinatie cu Phyllanthus niruri) au fost gasite ca alinand semnificativ durerea de gat, si reducand nevoia de analgezice (impotriva durerii) la subiectii umani. [viii]
Vatamari datorate armelor chimice: Un studiu pe oameni, aleatoriu si controlat prin placebo asupra pacientilor vatamati de arme chimice a gasit ca extractele de chimen negru realizate cu apa fierbinte au redus simptomele respiratorii, suieraturile de piept, si valorile de test ale functiei pulmonare, si au mai redus nevoia de tratament medicamentos. [ix]
Cancer la colon: Studiile la nivel celular au descoperit ca extractul de negrusca se poate compara favorabil cu agentul chimic 5-fluoruracil in suprimarea cresterii cancerului la colon, dar cu un profil de siguranta mult mai inalt. [x] Cercetarile pe animale au gasit ca uleiul de negrusca are semnificative efecte inhibitorii asupra cancerului la colon la cobai, fara efecte secundare observabile. [xi]
MRSA (Stafilococ auriu multiplu rezistent): Negrusca are actiune antibacteriana impotriva izolatilor clinici de Stafilococcus aureus rezistent la meticilina. [xii]
Dependenta/sevrajul de opiacee: Un studiu facut asupra a 35 de dependenti de opiacee a gasit ca negrusca constituie o terapie eficienta pe termen lung pentru dependenta de opiacee. [xiii]
· Uneori, in legatura cu substantele naturale precum chimenul negru, ne vine in gand referinta biblica  „credinta cat un graunte de mustar care misca muntii”. La urma urmei, nu contin semintele inlauntrul lor insasi speranta pentru perpetuarea intregii specii care o poarta? Aceasta stare supra-saturata a semintei, in care viata se condenseaza pe ea insasi intr-un fragment holografic intens miniaturizat al ei, promitand formarea de viitoare lumi inlauntrul ei, este insasi emblema imensei si nemuritoarei puteri a vietii.
· Daca intelegem adevarata natura a semintei, cat de multa viata (trecuta, prezenta si viitoare) este continuta inlauntrul ei, nu va parea prea exagerat ca este capabila de a cuceri bacteriile rezistente la antibiotice, de a vindeca corpul de otravirea cu arme chimice, sau de a stimula regenerarea celulelor beta muribunde, producatoare de insulina la diabetici, pentru a numi doar o mica parte din puterile confirmate experimental ale chimenului negru.
· Miscarea muntilor de inertie si falsitate asociati cu conceptul de boala, este o sarcina extrem de potrivita pentru seminte si non-chimicale. Cea mai mare diferenta, desigur, intre o samanta si o chimicala sintetica brevetata (d. ex. Medicamentele), este ca Natura (Dumnezeu) le-a facut pe primele, iar oamenii motivati de profit si cu o intelegere perturbata a naturii corpului le-au facut pe celelalte.
· A venit, fara indoiala, timpul pentru ca mancarea, semintele, ierburile, plantele, lumina soarelui, aerul, apa curata, si, da, dragostea, sa isi asume din nou locul lor central in medicina, adica arta si stiinta de a facilita autovindecarea in cadrul corpului uman. Daca aceasta esueaza, sistemul medical conventional se va prabusi sub propria greutate a coruptiei, inaptitudinii, si suferintelor (si a slabiciunii financiare ulterioare) pe care le cauzeaza. In masura in care se reformeaza, utilizand compusi naturali nebrevetati si nebrevetabili cu reale proprietati vindecatoare, il asteapta la orizont un viitor stralucit. In masura in care acest sistem esueaza, oamenii vor invata sa preia ei insisi controlul asupra propriei lor sanatati, si de aceea chimenul negru, si alte alimente-medicamente, detin cheia auto-imputernicirii.
Surse pentru acest articol cuprind:
[i] Domestication of plants in the Old World (3 ed.). Oxford University Press. 2000. P. 206. ISBN 0-19-850356-3.
[ii] Abdullah O Bamosa, Huda Kaatabi, Fatma M Lebdaa, Abdul-Muhssen Al Elq, Ali Al-Sultanb. Effect of Nigella sativa seeds on the glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus. Indian J Physiol Pharmacol. 2010 Oct-Dec; 54(4):344-54. PMID: 21675032
[iii] Eyad M Salem, Talay Yar, Abdullah O Bamosa, Abdulaziz Al-Quorain, Mohamed I Yasawy, Raed M Alsulaiman, Muhammad A Randhawa. Comparative study of Nigella Sativa and triple therapy in eradication of Helicobacter Pylori in patients with non-ulcer dyspepsia. Saudi J Gastroenterol. 2010 Jul-Sep; 16(3):207-14. PMID: 20616418
[iv] Javad Akhondian, Ali Parsa, Hassan Rakhshande. The effect of Nigella sativa L. (black cumin seed) on intractable pediatric seizures. Med Sci Monit. 2007 Dec; 13(12): CR555-9. PMID: 18049435
[v] Farshad Roghani Dehkordi, Amir Farhad Kamkhah. Antihypertensive effect of Nigella sativa seed extract in patients with mild hypertension. Braz J Med Biol Res. 2006 Apr; 39(4):421-9. Epub 2006 Apr 3. PMID: 18705755
[vi] Rana Keyhanmanesh, Mohammad Hossein Boskabady, Mohammad Javad Eslamizadeh, Saeed Khamneh, Mohammad Ali Ebrahimi. The effect of thymoquinone, the main constituent of Nigella sativa on tracheal responsiveness and white blood cell count in lung lavage of sensitized guinea pigs. J Ethnopharmacol. 2009 Oct 29; 126(1):102-7. Epub 2009 Aug 8. PMID: 19711253
[vii] M H Boskabady, N Mohsenpoor, L Takaloo. Antiasthmatic effect of Nigella sativa in airways of asthmatic patients. Phytomedicine. 2010 Feb 8. Epub 2010 Feb 8. PMID: 20149611
[viii] M Dirjomuljono, I Kristyono, R R Tjandrawinata, D Nofiarny. Symptomatic treatment of acute tonsillo-pharyngitis patients with a combination of Nigella sativa and Phyllanthus niruri extract. Int J Clin Pharmacol Ther. 2008 Jun; 46(6):295-306. PMID: 18541126
[ix] Mohammad H Boskabady, Javad Farhadi. The possible prophylactic effect of Nigella sativa seed aqueous extract on respiratory symptoms and pulmonary function tests on chemical war victims: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Altern Complement Med. 2008 Nov; 14(9):1137-44. PMID: 18991514
[x] Elsayed I Salim, Shoji Fukushima. Chemopreventive potential of volatile oil from black cumin (Nigella sativa L.) seeds against rat colon carcinogenesis. Nutr Cancer. 2003; 45(2):195-202. PMID: 12881014
[xi] Elsayed I Salim, Shoji Fukushima. Chemopreventive potential of volatile oil from black cumin (Nigella sativa L.) seeds against rat colon carcinogenesis. Nutr Cancer. 2003; 45(2):195-202. PMID: 12881014
[xii] Abdul Hannan, Sidrah Saleem, Saa
dia Chaudhary, Muhammad Barkaat, Muhammad Usman Arshad. Anti bacterial activity of Nigella sativa against clinical isolates of methicillin resistant Staphylococcus aureus. J Ayub Med Coll Abbottabad. 2008 Jul-Sep; 20(3):72-4. PMID: 19610522
[xiii] Sibghatullah Sangi, Shahida P Ahmed, Muhammad Aslam Channa, Muhammad Ashfaq, Shah Murad Mastoi. A new and novel treatment of opioid dependence: Nigella sativa 500 mg. J Ayub Med Coll Abbottabad. 2008 Apr-Jun; 20(2):118-24. PMID: 19385474
http://www.greenmedinfo.com/blog/black-seed-remedy-everything-death - negrusca

Nigella sativa (Black Cumin) is a medicinal spice that appears to be active in the dose used to season food products. It has a potent bioactive known as thymoquinone which shows promise in treating epilepsy, allergies, and boosting the immune system.

When looking at the human evidence in particular, nigella sativa appears to have a general health protective effect of a very small magnitude. It is able to reduce triglycerides and glucose when elevated and can normalize cholesterol metabolism (although not HDL-C) as well, but the amount of benefit it confers is too small for it to be considered a good intervention. As a general antiinflammatory agent (such as its usage in rheumatoid arthritis) it also seems modestly effective.

It does appear to have more promise as an immune booster (no evidence on rates of sickness, but it appears to increase the ability of macrophages to attack invaders) and an anti-allergic compound (with efficacy against allergic rhinitus, asthma, and eczema). One study that used nigella sativa alongside a proton pump inhibitor noted that the seed extract was potently anti-bacterial against heliobacter pylori with a comparable potency to the reference drugs used.

Although much more evidence is needed on this last claim, in men with central obesity the seeds have been noted to greatly improve subjective symptoms of obesity. Symptoms such as loss of libido (affected 84% of men), forgetfulness (89%), high appetite (73%), aches and arthalgia (74%), sleeplessness (54%), and laziness (74%) amongst others were noted to be outright abolished despite no changes in placebo.
Things to Know
Also Known As

Nigella cretica, Black cumin, Black seeds, Roman coriander, Nutmeg flower, Fennel flower, Ajaji

Do Not Confuse With

Black pepper, Black Cohosh, Cumin (which is 'true' cumin, or Cuminum cyminum), Fennel (Foeniculum vulgare), Nutmeg (Myristica genus)

Things to Note

Contact dermatitis has been reported with topical application of the seed oil; the frequency of this is unknown
Nigella sativa can inhibit the CYP3A4 enzyme activity, although it is possible that this is not too potent and relevant to supplementation (mixed evidence, possible inhibition followed by recompensatory induction)
Nigella sativa appears to inhibit CYP2D6, and may inhibit either CYP2C9 or CYP2C19 (or both)
Nigella sativa may possibly induce P-glycoprotein activity
Is a Form Of

Spice
Ayurveda
Caution Notice

Known to interact with enzymes of Drug Metabolism

Examine.com Medical Disclaimer
How to Take
Recommended dosage, active amounts, other details
Supplementation of the seeds of nigella sativa usually use the basic seed extract (a crushed powder of the seeds with no further processing or concentration) or the seed oil, both of which do not require a large degree of processing as the medicinal dosage is close to the raw product's natural state.

While 1 gram of the seed tends to always underperform relative to 2-3 grams, there is not sufficient evidence to suggest which of those two higher doses is 'better' and thus something within that range is recommended.

As the seeds are about a quarter to one third fatty acids (ie. the seed oil) then supplementation of any black seed oil product would be 3-4 times lower than the aforementioned range (giving a recommended range of 250-1,000 mg daily).


Trimiteți un comentariu