luni, 10 iulie 2017

O țară, un dictator, o lume nebună, ruși, americani.Banca Mondială: Economia Siriei a pierdut 226 de miliarde de dolari din cauza războiului
Doamne, ce au trecut anii! Acum douăzeci și ceva de  ani străbateam coclaurile Siriei. Multe întâlniri comerciale, târg international.
Azi, mă îngrozesc de cum poate să arate o țară sub un dictator, moșmondit de americani și ruși.(A.M.)


Ultimii șase ani de război civil din Siria au devastat infrastructura și au provocat economiei Siriei pierderi de 226 miliarde de dolari, potrivit estimărilor publicate luni de Banca Mondială, informează AFP citată de Agerpres.

De la izbucnirea sa, în luna martie 2011, războiul din Siria a făcut peste 320.000 de morți și a deplasat peste jumătate din populația țării. Însă Banca Mondială estimează că amploarea distrugerilor merg dincolo de pierderile de vieți omenești și pagubele aduse infrastructurilor.

"Războiul din Siria a destrămat structura socială și economică a țării. Numărul victimelor este devastator, dar războiul distruge de asemenea instituții și sisteme de care societățile au nevoie pentru a funcționa iar repararea lor va fi o provocare mai mare decât refacerea infrastructurilor", a declarat vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Hafez Ghanem.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, pierderile cumulate provocate Produsului Intern Brut începând din 2011 au fost estimate la 226 miliarde de dolari, adică de patru ori mai mari decât valoarea PIB-ului Siriei în anul 2010. Instituția financiară internațională a calculat că războiul a distrus 27% din parcul de locuințe din Siria și aproximativ jumătate din facilitățile medicale și de educație. De asemenea, Banca Mondială estimează că aproximativ 538.000 de locuri de muncă au dispărut anual în perioada 2010-2015 iar peste trei din patru sirieni în vârstă de muncă, adică aproximativ nouă milioane de persoane, fie nu muncesc fie nu sunt înscriși în nicio formă de școlarizare sau pregătire.

"Consecințele pe termen lung ale acestei inactivități vor fi o pierdere colectivă de capital uman care va duce la o penurie de competențe în Siria", a apreciat Hafez Ghanem.

Pagubele provocate sistemului de sănătate au avut și ele efecte devastatoare, Banca Mondială apreciind că mai multe persoane au decedat din cauza deficiențelor sistemului medical decât direct din cauza luptelor.

Raportul estimează că dacă conflictul din Siria s-ar termina în acest an, PIB-ul Siriei ar putea reveni în patru ani la 41% din nivelul de dinaintea conflictului. Această cifră scade însă cu fiecare an în care războiul continuă, avertizează Banca Mondială.


Trimiteți un comentariu