sâmbătă, 8 iulie 2017

Pe tarlaua patriei. Gradina de legume.


Anul acesta, contrar previziunilor meteorologice, ploile ne-au adus umiditatea necesară pentru culturile din grădină.

Dacă anii trecuți am fost foarte atenți cu sistemul de udare în picătură, acum de foarte puține ori am pornit acest sistem. Personal, sunt adeptul unor sisteme fiabile, simple, si eficiente. Inițial, am prevăzut un sistem de alimentare cu hidrofor, pompă submersibilă de adâncime, filtru de impuritati, mic computer. Sistemul de picurare este tip panglică de polietilenă cu T-uri, cel mai ușor de realizat.

Pentru toti prietenii mei din lumea largă  le fac cunoscută schița sistemului de udare în picătură.

Gradina de legume, de câțiva ani este opera soției, ea pregătește rasadurile, planteaza, ingrijeste plantele. Castraveţii, roșiile, cimbrul, vinetele, prazul dovleceii, cartofii, ceapa, usturoiul, ridichile, plantele medicinale și multitudinea florilor, arbustilor, ș.a.m.d., au intrat pe mâinile unei mame grijulii.  Ierburile invadatoare și-au găsit nașul. Ce bucurie să vezi razoarele curate. Dar câtă muncă presupune toată această activitate!

Singurul tratament aplicat, numai roșiilor, este cel  mai bine cunoscut, zeama bordeleza, cu rezultate excelente. Bolile roșiilor stau departe de cultură . Un mic secret, am plantat in capătul rândurilor, plante ce contin multe uleiuri eterice si esterice, gen pelin, isop, mentă, cimbrisor, roinita, craitele. Craița, "Tagetes erecta", are un efect uimitor. Ține la departare multe insecte.

In rest, cateva poze.

Să ne bucurăm de frumusețea culturilor si gustul delicios, prospetimea legumelor. În fiecare dimineață culeg castraveţi și-i servim la micul dejun. Un deliciu. Mi-aduce aminte de vremea copilariei mele, în casa bunicilor, când aromele si fragezimea  bucatelor erau la ele acasă. Ce cultura BIO? Totul era BIO.

Candva haladuiam pe coclaurile elvețiene. In zona germană mă încânta ordinea, cultura legumelor, câmpurile, creșterea vitelor. O minunăție! Sa vezi roșii, ceapă, usturoi, crescute pe un pat de pământ fertilizat cu de toate, de mărimi impresionabile. Țineți cont ca pământul elvetian este extrem de sărăcăcios. Și totusi, când vrei, produci și-n piatră seacă. Da. Elvețieni au produs ceasuri din piatră. Nu-i glumă.

Constat, uneori cu bucurie, alteori cu tristețe, că multe se transformă la români. Acum doisprezece ani, prin fața porți mele treceau șaptezeci de vacute. Acum nu mai trece niciuna. Eu am fost primul in sat care tundeam gazonul, ceva nou printre țărani. Acum marea majoritate au ustensile de tuns iarba, gazon, taiatul arbustilor. Au aparut si containerele de deșeuri sortate, si multe altele. Prin sat circulă numai mașini cu marci străine. Rar mai vezi cate-o Dacie. Forta de muncă este plecată in vest. Satele se depopuleaza. Medicii si-au deschis cabinete in sat. Știu că zeci de mii s-au aciuat in vest. Forța pesedista dispare. Moșii și babele trec la cele veșnice.

Politicienii, vai de mama lor. Mulți au ajuns miliardari, în valută forte, conturi grase din Africa până în sudul american.

Romania se transforma zi de zi. Vorba Margaretei Paslaru: -Numai cine nu vrea, nu observă. Zicea aceasta frază acum zece-cinsprezece ani. Construcțiile de case, mașinile, conturile în banci au devenit o întrecere gen "Cântarea României", pentru un segment al populației mioritice. Pentru cei multi, vai de mama lor, mănâncă pe datorie, caietul este un registru de căpătâi al speculatorilor din sate.

Cand vor intra lanțurile de magazine la sate? Dumnezeu știe!

Condițiile de viață contradictorii din țara noastră, pe mine nu mă dispera. Multora le-am cantat la ureche. Afacerile bune se fac intro tara, gen Romania, nu una așezată. Mulți m-au înteles, mulți nu. Deh, mai dai si rateuri.  Prin comparatie, Elvetia, pe care am cunoscut-o reprezintă un mediu de afaceri dur pentru începători.

Ce bine ca mulți străini apreciază viața din România. Cunosc multe exemple, unele din cărțile, de curând apărute, altele din povestile cunoscuților și necunoscuților.

Sa speram întro țară așezată unde legea junglei va acționa, din ce în ce mai puțin. Legea să fie lege pentru toți. Bunăstarea să se vadă cât mai mult în casele oamenilor. Să auzim de bine!


Trimiteți un comentariu