joi, 3 august 2017

Ce spune opoziția?


Opoziția, propunere de ultimă oră pe legea pensiilor: 'Sunt niște INECHITĂȚI'

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, susţine că pensiile speciale ar trebui revizuite în Parlament şi nu prin Ordonanţă de Urgenţă, aşa cum a anunţat premierul, menţionând că acest lucru ar trebui făcut în septembrie, în următoarea sesiune parlamentară.

"Consider că, în septembrie, în Parlament, trebuie începută o dezbatere publică pe legea pensiilor. În această lege sunt nişte inechităţi care nu pot fi acceptate. Nu am nimic cu poliţiştii, dar nu e normal ca un poliţist să se pensioneze la 44 sau 45 de ani, aşa cum e consiliera ministrului de Interne, să se pensioneze la 44 de ani, având 10.000 de lei pensie, în timp ce un profesor care are 40 de ani vechime se pensionează cu 1.800 cel mult 2.000 de lei pensie. Un medic care a lucrat o viaţă, care a beneficiat de toate salarizările pe care le-a avut, poate beneficia de cel mult 3.000 de lei pensie. Cred că principiul contributivităţii trebuie să devină principiul de bază în stabilirea pensiilor. Cred că trebuie să se echilibreze modul de onora pensiile", a declarat Ludovic Orban miercuri, în comuna maramureşeană Petrova.

Citește și: Ministrul Justiției îl 'SFIDEAZĂ' pe ambasadorul SUA: 'Ce poţi să discuţi cu un ambasador? El e reprezentantul statului respectiv'

Preşedintele PNL a mai arătat că pensiile speciale sunt atribuite gradelor superioare din Ministerul de Interne, respectiv Ministerul Apărării Naţionale, pe când personalul operativ beneficiază de pensii normale.

"Aceste pensii speciale s-au rezumat strict la interesul de a fideliza un grup cu mare influenţă în societate, interes preponderent pe care l-a avut la data data respectivă cel care era vicepremier, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, care a fost sprijinit de Victor Ponta. Practic, ei sunt autorii legii pensiilor speciale pentru cadrele militare(...) Poate exista o întreagă dezbatere pe tema asta, dar trebuie bun simţ şi echilibru în toate. Eu cunosc că în Armată şi Poliţie, faţă de cea ce se prezintă pe televiziunile naţionale, pensiile acestea mari, pensii de 30.000 de lei, sunt pensiile şefilor, pensiile chestorilor - eu m-am interesat la firul ierbii - iar operativii din poliţie, care câştigă cu norma de hrană 2.500-3.000 de lei (...) la pensionare ajung la o pensie cam cât salariul brut, adică tot un 3.000 lei. Nu cred că trebuie dat cu parul în toţi, dimpotrivă, trebuie o abordare corectă şi onestă(...), şefii sunt principalii beneficiari din toate structurile militare, inclusiv poliţie, pentru că ei stabilesc salariile, pentru că îşi aleg o perioadă de pensionare legată de ultimele salarii care de regulă sunt mărite, umflate cu tot felul de sporuri, bonusuri, şi aşa ajunge generălimea din Poliţie şi Jandarmerie să aibă pensii absolut uriaşe", a spus Ludovic Orban.

Acesta a subliniat că pensia specială trebuie acordată doar în situaţii cu totul speciale, cum ar fi cazul militarilor români care au fost prezenţi pe teatrele de operaţiuni din afara ţării.

Totodată, liderul liberal a afirmat că Guvernul se pretează la o "şmecherie fiscală" prin transferul contribuţiei taxelor de la angajator la angajat.

Citește și: HEMORAGIE în justiție: Iohannis a eliberat din funcție șapte magistrați

"Atrag public atenţia asupra modului prin care Guvernul se pretează la o şmecherie fiscală prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Cred că prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se urmăreşte, de fapt, un mişmaş fiscalo-bugetar în care omului să i se spună că ţi-am majorat salariul brut cu 25%, dar de fapt, majorarea salariului net să fie de 3-4%(...) în momentul în care ţi se transferă cotele de contribuţie pe care le plătea angajatorul - contribuţiile de pensii, sănătate şi şomaj. Practic îţi creşte salariul brut pentru că îţi intră în salariul brut cotele pe care le plătea angajatorul până atunci. Asta înseamnă că îţi creşte salariul brut, însă pe salariul brut se aplică impozitul, iar aplicându-se impozitul pe venit pe o sumă mai mare a salariului brut, clar se va lua o sumă mai mare faţă de suma care se lua anterior transferului acestor cote de contribuţie a angajatorului către angajat. Contribuţiile se calculează raportat la salariul brut", a explicat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, s-a întâlnit miercuri, în comuna maramureşeană Petrova, cu conducerea organizaţiei liberale şi primari ai partidului din judeţ şi a participat la hramul bisericii ucrainene din localitatea Ruscova. Din judeţul Maramureş, preşedintele PNL v-a pleca spre Timişoara, unde urmează să se întâlnească cu reprezentanţii filialei judeţene timişene.


Trimiteți un comentariu