sâmbătă, 30 decembrie 2017

Justiția și granițele românești ciuruite de infractoriCum a reuşit Radu Mazăre să plece în Madagascar, deşi se afla sub control judiciar în RomâniaRadu Mazăre se afla sub control judiciar din anul 2015, măsură confirmată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Conform acestei decizii, fostul primar trebuia săptămânal să se prezinte la sediul IPJ Constanţa pentru a semna în condica de prezenţă.

Radu Mazăre a plecat încă din data de 25 decembrie în Madagascar, iar, conform IPJ Constanţa, astăzi a anunţat că va cere azil politic în această ţară. Fostul primar al Constanţei se află sub control judiciar încă din anul 2015 într-un dosar în care este acuzat de luare de mită.

În data de 24 iunie 2015 magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar în cazul lui Radu Mazăre. Conform judecătorilor, pe timpul cât se află sub control judiciar, „inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii:

- să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
- să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
- să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
- să nu depăşească limita teritorială a României fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia;
- să nu se apropie de inculpaţii, suspecţii, martorii şi experţii din prezenta cauză sau care vor dobândi această calitate în viitor şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.

Deşi printre obligaţii se număra şi cea de a nu pleca din ţară, Radu Mazăre a obţinut clemenţă din partea judecătorilor care i-au admis contestaţia depusă în martie 2016 şi au decis să „înlăture din conţinutul obligaţiilor impuse inculpatului Mazăre Radu Ştefan obligaţia de a nu depăşi limita teritorială a României". Astfel, fostul primar al Constanţei a devenit o persoană liberă să iasă din România.

În temeiul art.215 alin.3 şi 7 Cod procedură penală, instanţa i-a atras atenţia lui Mazăre că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului preventiv.

Deocamdată IPJ Constanţa a informat ICCJ de lipsa inculpatului, poliţiştii aşteptând o decizie a instanţei.

Pe aceeaşi temă:


Niciun comentariu: