miercuri, 21 martie 2018

Bani mulți, licitații multe, câștigători pe sprînceană.

Două articole, copy-paste, pe probleme de investiții in România. Le-am alăturat pentru analiza celor care pot vedea cine sunt câștigătorii și perdanții și ce au făcut in țara noastră. Remarcați mirosul banilor și ce firme au atras, unele cu mari probleme in trecut.

România ca o pradă.

Căutați pe internet detalii despre firmele participante și cele câștigătoare ale licitațiilor!  Nu vreau să trag concluzii. Vă las plăcerea.


Licitatie: Transgaz a decis ca tevile necesare pentru BRUA sa fie livrate de o companie din TurciaCompania turcă Toscelik Spiral Boru a câştigat miercuri licitatia organizata de Transgaz pentru livrarea materialului tubular pentru gazoductul BRUA, valoarea contractului fiind 126 milioane de euro, informeaza g4media.ro. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Transgaz au confirmat faptul ca au anuntat miercuri participantii la licitatie ca au desemnat castigatoare companie turca. Potrivit informatiilor Transgaz, contractul ar urma sa fie semnat in 10 zile, daca nu vor exista contestatii. Valoarea de 126 milioane euro fara TVA este mult mai mica decat minimul estimat, care era de 166,6 milioane de euro.

Mai exact, valoarea estimata a fost intre 166,6 milioane de euro si 199,9 milioane de euro.

Lupta pentru acest contract a fost intensa, fiind si multi participanti. De altfel, licitatia a fost demarata in urma cu mai mult de un an, in decembrie 2016. Termenul pentru atribuire a tot fost prelungit din cauza numeroaselor contestatii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (C.N.S.C.), care, in functie de decizie, erau solutionate mai departe in instanta.

Compania turca Toscelik Spiral Boru Uretim Sanayi Anonim Sirketi a participat la licitatie cu patru subcontractanti si cinci terti sustinatori. Vezi documentul atasat.

La licitatie au mai participat sase ofertanti:


ArcelorMittal Galati, cu trei subcontractanti

Asocierea dintre Borusan Mannesmann Boru Sanayi Ve Ticaret A.S. si Noksel Celik Boru Sanayi, cu cinci subcontractanti

Erciyas Celik Boru Sanayi, cu patru subcontractanti

Moldocolor, cu un sustinator

TMK-Artrom Slatina, cu cinci subcontractanti

Asocierea dinte Umran Celik Boru Sanayi A.S, lider, Emek Boru Makina Ve Ticaret A.S, Cis Gaz SA si Valro Trade SRL, cu doi subcontractanti si doi terti sustinatoriIn cazul in care nu vor exista contestatii, Transgaz va putea semna contractul cu compania turca dupa 10 zile, acesta avand o durata de 36 de luni. Dupa livrarea materialului tubular va putea incepe si executia lucrarilor la conducta BRUA.

Reamintim ca in noiembrie 2017, Transgaz a semnat contractele de executie a conductei BRUA, faza 1, de 479 km, de la Podisor pana la Recas. Lucrarile au fost impartite in trei loturi, astfel fiind semnate trei contracte. Pentru doua loturi, licitatia a fost castigata de doua consortii conduse de Habau PPS Pipeline Systems, companie austriaca prezenta si in Romania, cu sediul la Ploiesti, iar pentru un lot de un consortiu condus de INSPET SA, cu sediul tot la Ploiesti. Intr-una din asocierile conduse de Habau PPS Pipeline este asociat si INSPET. Vezi aici mai multe amanunte.

Pentru executia lucrarilor, Ministerul Energiei, în calitate de autoritate competentă pentru proiecte de infrastructură energetică de interes comun, a emis miercuri, Decizia exhaustivă privind gazoductul BRUA. Acest pas dă dreptul operatorului Transgaz de a începe efectiv a lucrărilor, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei.

Proiectul BRUA constă în construirea unei conducte în lungime de aproximativ 479 kilometri și a trei stații de comprimare (Jupa, Bibeşti şi Podişor). Gazoductul va traversa judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Termenul de finalizare a Fazei I a BRUA este, conform calendarului, anul 2019.


Transgaz a semnat contractele de executie a conductei BRUA. Vezi cine sunt constructoriide Claudia Pirvoiu Marţi, 28 noiembrie 2017, 15:31Compania nationala de transport al gazelor Transgaz a semnat marti, in cadrul unei ceremonii la Palatul Victoria, contractele de executie a conductei BRUA, faza 1, de 479 km, de la Podisor pana la Recas. Lucrarile au fost impartite in trei loturi, astfel fiind semnate trei contracte. Pentru doua loturi, licitatia a fost castigata de doua consortii conduse de Habau PPS Pipeline Systems, companie austriaca prezenta si in Romania, cu sediul la Ploiesti, iar pentru un lot de un consortiu condus de INSPET SA, cu sediul tot la Ploiesti. Intr-una din asocierile conduse de Habau PPS Pipeline este asociat si INSPET. Valoarea contractelor, conform anuntului de participare de pe SEAP, este de 1,28 miliarde lei, fara TVA.

 

Mentionam ca cele doua companii au mai efectuat lucrari importante pentru Transgaz, una dintre ele fiind interconectorul de gaze Giurgiu- Ruse. In acest caz, lucrarile s-au derulat in baza contractului de executie semnat impreuna cu Inspet SA lider si SC Habau PPS asociat. INSPET a fost sanctionata in 2012 de Consiliul Concurentei cu 7.296.204 lei (4% din cifra de afaceri realizata in anul financiar 2011) pentru trucarea unei licitatii organizate de Transgaz in anul 2009. 

In cazul BRUA, procedura de licitatie a vizat atribuirea contractului de lucrari de executie conducta (faza 1) la proiectul "Dezvoltarea sistemului national de transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, Faza 1: conducta de transport gaze naturale Podisor - Recas, km 0 - km 479". 

Lucrarile au fost impartite in trei loturi 

Lot 1: Executie conducta: zona localitatii Podisor:Km 0- Km 180,zona localitatii Valeni,comuna Zatreni, jud. Valcea. Judete afectate : Giurgiu, Teleorman, Dambovita, Arges, Olt, Valcea. Valoare estimata Lot 1= 413.442.063 lei, din care entitatea contractanta va pune la dispozitia Executantului materiale (teava si curbe), utilaje si echipamente (robinete si imbinari electroizolante) in valoare de 267.756.230 lei. Acest lot a fost castigat de asocierea condusa de INSPET SA. Din consortiu mai fac parte inca 5 firme ca asociati.


Lot 2: Executie conducta: zona localitatii Valeni, comuna Zatreni, jud. Valcea: Km 180 - Km 320,zona localitatii Pui, jud. Hunedoara. Judete afectate : Valcea, Gorj, Hunedoara. Valoare estimata Lot 2 = 412.081.863 Lei din care entitatea contractanta va pune la dispozitia Executantului materiale (teava si curbe), utilaje si echipamente (robinete si imbinari electroizolante) in valoare de 247.072.919 lei. Acest lot a fost castigat de un consortiu condus de Habau PPS Pipeline, cu 9 asociati, dintre care si INSPET.


Lot 3 : Executie conduca zona localitatii Pui, jud. Hunedoara: km 320 - Km 479,zona localitatii Recas, jud. Timis.Judete afectate Hunedoara, Caras-Severin, Timis. Valoare estimata Lot 3 = 453.091.194 Lei din care entitatea contractanta va pune la dispozitia Executantului materiale (teava si curbe), utilaje si echipamente (robinete si imbinari electroizolante) in valoare de 262.517.361 lei. Acest lot a fost castigat de o asociere condusa de Habau PPS Pipeline, cu 5 asociati.


Vezi documentul atasat pentru mai multe detalii. 

Proiectul BRUA este dezvoltat in contextul diversificarii surselor de alimentare cu gaze naturale a tarilor europene, cresterii securitatii alimentarii cu gaze naturale a Romaniei prin acces la noi surse, facilitarii accesului pietei din Centrul si Sud-Estul Europei la resursele de gaze naturale din regiunea Caspica. Proiectul va asigura: pe directia Bulgaria - o capacitate de transport in ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an si, pe directia Ungaria - o capacitate de transport de 1,75 mld.mc/an in faza I si 4,4 mld.mc/an in faza II. In prezent Transgaz se afla in plin proces de implementare a fazei I a proiectului, beneficiind si de suportul financiar din partea Uniunii Europene, care a alocat pentru proiect 180 de milioane de euro.

Faza II a proiectului este pusa sub semnul intrebarii in conditiile in care Ungaria a surprins, in iulie, Comisia Europeana si piata europeana a energiei printr-un anunt al operatorului national de transport de gaze, conforma caruia conducta BRUA, sustinut si finantat de Bruxelles, nu fi extinsa pana in Austria. Conform acestei decizii suprinzatoare, conducta se va opri in Ungaria, gazele urmand sa fie redirectionate pe alte rute, catre Slovacia, Ucraina, Serbia si Croatia.


Niciun comentariu: