sâmbătă, 21 aprilie 2018

Scatoalce de la Stăpânire.


Departamentul de Stat american, concluzii dure despre România: mita, des întâlnită în sectorul public RAPORTDepartamentul american de Stat, într-un raport despre respectarea drepturilor omului în România, în anul 2017, atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă țara noastră.

Potrivit B1.ro, în documentul de 38 de pagini se detaliază mai multe aspecte legate de fenomenul corupției din România. Astfel, reprezentanții Departamentului de Stat american subliniază că mita este des întâlnită în sectorul public din țara noastră, iar la nivelul Guvernului au existat numeroase cazuri de corupție. Legile nu s-au aplicat în mod eficient, așa încât s-a întâmplat deseori ca oficiali, inclusiv judecători, implicați în astfel de cazuri să scape nepedepsiți, se mai arată în raportul citat. Totodată, sunt amintite și situațiile în care Parlamentul a blocat unele anchete, prin faptul că a respins începerea urmăririi penale ale unor actuali sau foști membrii ai cabinetului.

În raportul Departamentului de Stat al SUA este menționată și problema libertății de exprimare din România, astfel că, se vorbește despre politizarea exesivă a prese și se amintește, inclusiv episodul în care ministrul de Interne Carmen Dan a prezentat o aşa-zisă „listă neagră" cu jurnalişti care au susținut protestele față de guvern.

Și chestiunea supraaglomerării din penitenciare și condițiilor grele din închisori. este menționată în raport. Se precizează că CSM are o activitate echilibrată și că DNA a continuat să investigheze oficiali de rang înalt, iar întârzierea unor procese este cauzată de lipsa resurselor din sistem.

În România, violența asupra femeilor a continuat să fie, în 2017, o problemă serioasă pe care guvernul nu a gestionat-o cum trebuie, se mai arată în documentul Departamentului de Stat american.


Niciun comentariu: