miercuri, 30 mai 2018

Așa nepoată, mai bine lipsă! Bunicule, n-ai vazut-o de când era mică! Acum e boieroaică cu funcție mare.

REPORTAJ/La 96 de ani, Ghiorghe Rotaru, bunicul Gabrielei Firea, cântă impresionant la muzicuță și fluier:”Vino, Gabriela, să mă vezi!”-VIDEO
La 96 de ani, bunicul primarului Capitalei cântă impresionant la muzicuță și la fluier

Ghiorghe Rotaru, bunicul Gabrielei Firea, primarul Capitalei, este cel mai bătrân jandarm din județul Vaslui. Cântă impresionant la muzicuță și la fluier, în pofida faptului că se apropie de un secol de viață. Deși auzul și vederea îi sunt slăbite de trecerea anilor, colonelul în rezervă Ghiorghe Rotaru, care își trăiește bătrânețile într-o casă modestă, susține că este sănătos și că își dorește să o vadă pe nepoata sa Gabriela Firea. De la peste 300 de kilometri depărtare, bătrânul o sfătuiește pe nepoata sa să respecte legile.Bunicul matern al Gabrielei Firea susține că nu și-a văzut nepoata de când era mică. Bătrânul de 96 de ani își trăiește ultimii ani din viață într-un sat cu un nume parcă predestinat – Băbuța -, care, înainte de reorganizarea administrativă a lui Ceaușescu, din 1968, aparținea județului Bacău. Așa se face că Vica, fiica lui Ghiorghe Rotaru și, în același timp, mama edilului Bucureștiului, s-a mutat în Bacău odată ce s-a căsătorit, în prezent fiind divorțată și revenind la numele de domnișoară, adică cel al tatălui său. Bătrânul nu-și mai dorește acum decât să-și vadă nepoata, căreia îi transmite prin intermediul cotidianului ”Libertatea” că este sănătos, atât cât se poate la vârsta sa.

Jandarm din tată în fiu, la un pas de a fi executat în Ungaria

Povestea de viață a bunicului Gabrielei Firea este una impresionantă. Ghiorghe Rotaru s-a născut cu un an mai târziu decât Regele Mihai, așa cum îi place să spună atunci când este întrebat, adică în anul 1922. La fel ca și tatăl și bunicul său, a preferat să slujească patria sub jurământ, alegând cariera de jandarm. După ce a absolvit zece clase, a susţinut examen la Bucureşti, unde a intrat, ca voluntar, la Şcoala Militară, arma Jandarmi. A făcut parte dintre cei 5.000 de candidaţi pentru şcolile miltare, dar şi dintre cei 1.000 de admişi. Primul an de școală militară l-a făcut la Timişoara. Apoi, Ghiorghe Rotaru a urmat cursurile Centrului Tehnico-Ştiinţific Cluj. Acolo, timp de şase luni, a urmat cursuri de criminalistică, dar şi cursuri de pregătire conductori câini serviciu urmărire şi însoţire. Al doilea an al Şcolii Militare l-a urmat la Drăgăşani, iar după absolvire a fost numit ajutor de şef de post la Legiunea de Jandarmi Slatina, din cadrul Companiei 21 Jandarmi.

În anul 1943, a fost detaşat la Postul de Jandarmi Păroşi – Slatina pentru șase luni, iar pe 20 februarie 1944 a fost încadrat la Legiunea de Jandarmi Tecuci. În toamna aceluiași an, a fost mutat la Legiunea de Jandarmi Olt.

Ulterior, pentru bunicul Gabrielei Firea a urmat experiența neplăcută a războiului. Scopul jandarmilor era atunci acela de a asigura ordinea şi liniştea publică, paza şi apărarea avutului obştesc şi a oamenilor.

În anul 1944, a participat la campania din Ungaria şi Cehoslovacia, acolo unde a stat o lună de zile, o perioadă foarte grea, unde a desfăşurat activităţi de pregătire, în special instrucţie de front. În Ungaria, alături de alți cinci camarazi, a fost prins de unguri, dezarmat, dezbrăcat şi legat, urmând să fie executat. În ultima clipă, își amintește Ghiorghe Rotaru, au fost salvați de soldaţii ruşi, care le-au oferit îmbracăminte și arme, fiind trimişi înapoi la unităţile lor.

”Rusia a fost și este dintotdeauna dușmanul României”

Deși a fost salvat de la execuție de către ruși, bunicul Gabrielei Firea nu-i suportă pe aceștia, având în vedere ceea ce i s-a întâmplat după sfârșitul războiului. Practic, toți jandarmii au fost trimişi în concediu nelimitat, fiind înlocuiţi de ofiţeri şi subofiţeri de infanterie. Ulterior, au fost rechemaţi în rândurile miliţiei, la pază şi ordine. Ghiorghe Rotaru a ajuns la Bacău, unde a fost şi comandant de grupă, iar apoi şi-a desfăşurat activitatea în cadrul unui post de jandarmi.

”Rusia a fost și este dintotdeauna dușmanul românilor. Toți rușii au fost și au făcut contra românilor. Au schimbat tot ce era la noi și au căutat să bage doar oamenii lor. Douăzeci de ani am plătit către ruși, după ce ne luaseră tot aurul și bogăția noastră, care și acum este la ei”, susține Ghiorghe Rotaru.Bunicul Gabrielei Firea nu are o părere bună nici despre moldovenii din stânga Prutului, despre care crede că sunt mai mult ai rușilor.


Niciun comentariu: