joi, 9 august 2018

Pentru cei care vor dori să țină cont de mesajul unui înțelept

SCRISOAREA ÎNȚELEPTULUI CĂTRE FIUL SĂU


Un cunoscut realizator TV din Hong Kong, de profesie psiholog, i-a scris fiului său o scrisoare care să-l ajute să treacă mai ușor prin viață. Sfaturile cuprinse în aceasta sunt însă aplicabile oricui, copii sau părinți, femei sau bărbați, tineri sau bătrâni. Toți am avea ceva de învățat

                  Dragul meu băiat,

Îți scriu această scrisoare din trei motive:
1. Viața, norocul și ghinionul sunt impredictibile; nimeni nu știe cât și cum va trăi. De aceea, unele lucruri trebuie spuse din timp.
2. Sunt tatăl tău și dacă eu nu-ți spun toate acestea, nimeni altcineva n-o s-o facă.
3. Cele scrise sunt propriile mele experiențe amare, care pe tine te vor scuti, poate, de suferințe inutile. Păstrează-le în minte în drumul tău prin viață.

- Nu le purta pică celor care sunt nedrepți cu tine. Nimeni nu e obligat să te trateze bine, în afară de mine și de mama ta. 
- Prețuiește-i pe cei prietenoși cu tine, dar în același timp fii prudent: toți oamenii au un motiv în ceea ce fac. Atunci când o persoană este amabilă cu tine, nu înseamnă neapărat că te și place. Fii prudent și nu te grăbi să-l vezi ca pe un prieten adevărat până când nu te convingi.
- Nimeni nu este indispensabil și nimeni nu poate fi posedat în această lume. O dată ce ai înțeles acest lucru, o să-ți fie mai ușor să-ți vezi de viața ta atunci când anumiți oameni nu te mai vor în preajma lor sau când vei pierde persoana pe care ai iubit-o cel mai mult.
- Viața-i scurtă. Dacă astăzi ți-o riști, mâine ea te va părăsi. Cu cât mai devreme o vei prețui, cu atât mai mult timp te vei bucura de ea.
- Dragostea este un sentiment trecător, cu timpul se estompează. Dacă așa-zisa „iubire a vieții tale” te părăsește, ai răbdare: timpul va șterge și suferința și tristețea. Nu exagera frumusețea și plăcerea dragostei, dar nici durerea pierderii ei.
- Mulți oameni de succes nu au studii superioare. Asta însă nu înseamnă că vei avea succes în viață fără să trebuiască să înveți ceva temeinic. Cunoștințele căpătate într-un anumit domeniu sunt arma ta cea mai puternică în viață. Mai toți bogații lumii au pornit de la un anumit nivel de sărăcie, dar ambiția lor de a acumula cunoștințe i-a adus unde sunt acum.
- Nu mă aștept să mă întreții financiar când o să fiu bătrân, așa cum nici tu nu trebuie să speri că am să te întrețin financiar tot restul vieții. Responsabilitatea mea față de tine se va sfârși când vei deveni adult. De-atunci încolo, tu vei decide dacă vrei să călătorești într-o limuzină sau într-un autobuz, dacă vrei să fii bogat sau sărac.
- Respectă-ți vorbele și promisiunile, dar nu te aștepta ca și ceilalți să facă la fel. Fii bun cu toți oamenii, dar nu fi convins că și ei vor fi buni cu tine. Dacă vei înțelege asta, vei evita supărările și dezamăgirile inutile.

Am cumpărat bilete de loterie ani la rând, dar n-am câștigat niciodată nimic. Asta demonstrează că dacă vrei să fii bogat, trebuie să muncești din greu. Nimic nu pică din cer.
- Indiferent cât mai am de trăit alături de tine, să prețuim timpul petrecut împreună. N-avem de unde să știm dacă ne vom reîntâlni în viața următoare.

                               Tatăl tău


Niciun comentariu: