duminică, 16 decembrie 2018

Mobilizare slabă a ”vestelor galbene”: doar 4.000 de protestatari sâmbătă la Paris, față de 8.000 de jandarmi și polițiști







Protestul "vestelor galbene" de sâmbătă din Franța a înregistrat o prezență mult mai scăzută decât în week-endurile precedente, pe fondul apelului președintelui Macron la responsabilitate după atentatul de la Strasbourg.

În total, circa 66.000 de manifestanți au ieșit la protest în toată țara, sub jumătate din numărul de săptămâna trecută.

În Paris, doar 4.000 de manifestanți (estimare Le Figaro, față de 3.000 – estimarea Le Monde) au protestat pe marile bulevarde din centrul capitalei, în fața a peste 8.000 de jandarmi și polițiști, mult în scădere față de cifrele de săptămânile trecute. Chiar și așa au existat ciocniri între cele două tabere, cu zeci de rețineri operate de forțele de ordine.

Orașul cu cei mai mulți manifestanți a fost Bordeaux, potrivit presei franceze.

O noutate a protestului de sâmbătă a fost apariția unui grup de femei topless, deghizate în Marianne – simbol al revoluției franceze de la 1789 – care s-au postat în fața forțelor de ordine de pe Champs-Élysées, într-o acțiune de solidarizare cu "vestele galbene".

Guvernul francez a făcut joi apel la protestatari să fie „rezonabili" după atacul de la Strasbourg şi „să nu manifesteze", a afirmat joi purtătorul de cuvânt guvernamental Benjamin Griveaux, citat de AFP.

Potrivit responsabilului francez, „ar fi uşor" de interzis pur şi simplu aceste manifestaţii, dar acest lucru nu i-ar împiedica „pe cei care vor să distrugă şi să jefuiască să iasă în stradă".

Miercuri, ministrul justiţiei, Nicole Belloubet, a apreciat că mişcarea de protest „ar trebui să înceteze", având în vedere „evenimentul dramatic" de la Strasbourg şi „răspunsurile date de preşedintele republicii" revendicărilor „vestelor galbene".

Purtătorul de cuvânt guvernamental francez a precizat ulterior că „nu guvernul trebuie să se pronunţe dacă o mişcare să înceteze sau nu", adăugând că executivul şi-a manifestat disponibilitatea de a deschide un dialog".

Pe de altă parte, mişcarea de protest – care nu are lideri sau o ideologie anume – trebuie să facă faţă şi propagării în special pe reţelele sociale a unor teorii ale conspiraţiei care insinuează că atacul de la Strasbourg a fost aranjat de guvern pentru a eclipsa mobilizarea.

Deşi grupul de pe Facebook La France en colere, între ai cărui membri se numără şi câţiva iniţiatori ai protestelor, şi-a suspendat marţi seara comentariile, evocând o „situaţie specială", un manifestant din Strasbourg a remarcat că este „bizar" faptul că atacul a avut loc „ca din întâmplare" în contextul în care „vestele galbene" prevedeau blocarea Parlamentului European.

Foto: Captură Youtube.com


Niciun comentariu: